U Nišu otvorena Međunarodna vežba „Srbija 2019“

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković i zamenik ministra za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan prisustvovali su u Nišu, ceremoniji otvaranja Međunarodne vežbe u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2019“.

Međunarodna vežba u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2019“
Međunarodna vežba u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2019“; Foto: MUP

Poželevši dobrodošlicu delegaciji Ministarstva za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije, koje zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih polova Republike Srbije organizuju ovu vežbu, Miličković je iskazao zadovoljstvo na dosadašnjoj uspešnoj saradnji dve zemlje.

Međunarodna vežba u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2019“; Foto: MUP
Međunarodna vežba u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2019“; Foto: MUP

„Drago mi je da su se našem pozivu odazvali i predstavnici Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Mađarske, Turske, Kube i Rusko-jermenskog humanitarnog centra. Mnogi od vas su prethodnih godina kada su nas zadesile vanredne situacije, nesebično pomagali građanima Republike Srbije i koristim ovu priliku da vam se zahvalim na spremnosti da i kroz ovu vežbu zajedničkim snagama efikasnije delujemo na elementarne nepogode, kako u preventivnom smislu, tako i u otklanjanju posledica koje one izazivaju“, istakao je Miličković.

Državni sekretar je ukazao na značaj prevencije, zajedničkih vežbi i obuka, imajući u vidu promenljive vremenske uslove, klimatske promene, kao i izazove s kojima se suočavamo prethodnih godina.

„Za vreme poplava 2014. godine Republika Srbija se nije suočila samo sa vanrednom situacijom već je to bio period do tada neviđenog angažovanja celokupnih domaćih ljudskih i materijalnih kapaciteta, naravno uz veliku podršku inostranih spasilačkih timova. Stoga smo iz sopstvenog iskustva naučili koliko je saradnja sa drugim zemljama važna i kako može uticati na podizanje sopstvene bezbednosti“, rekao je Miličković.

Međunarodna vežba u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2019“; Foto: MUP
Međunarodna vežba u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija „SRBIJA 2019“; Foto: MUP

Državni sekretar je poželeo timovima da u naredna tri dana, koliko će trajati vežba, iskoriste priliku da u zajedničkom radu provežbaju svoje kapacitete i istakao da je zajednički cilj unapređenje bezbednosti i zaštita života građana, njihove imovine i kulturnog nasleđa.

Zamenik ministra za civilnu odbrane i vanredne situacije Rusije Aleksandar Čuprijan je istakao da požari, poplave i sve elementarne nepogode ne poznaju granice.

„Ministarstvo za vanredne situacije Ruske Federacije ima ogromno iskustvo kada je u pitanju saniranje posledica vanrednih situacija u različitim državama i sa velikim zadovoljstvom spremni smo sa vama da podelimo naše iskustvo“, rekao je Čuprijan i učesnicima vežbe poželeo uspeh.

Miličković i Čuprijan su nakon obraćanja odgledali pokaznu vežbu pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i Ministarstva za vanredne situacije Rusije u Srpsko-ruskom humanitarnom centru .

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije