U Nišu otkrivena dva nalazišta iz Konstantivnog doba

Na gradilištima na Panteleju pronađeni arheološki ostaci

Ranohrišćanske grobnice primećene su pre nedelju dana na gradilištu na Bulevaru Svetog Pantelejmona (na kraju nekadašnje Somborske ulice), potvrdili su arheolozi iz Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu.

Ranohrišćanske grobnice na Panteleju; Foto: Novinari Online
Ranohrišćanske grobnice na Panteleju; Foto: Novinari Online

Arheolozi su dobili anonimnu prijavu i uz asistenciju Građevinske inspekcije ušli u prostor gde se trenutno gradi stambeno poslovni objekat na Panteleju.

„Utvrdili smo da se radi o zidinama kasno antičkog perioda i da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se napravili dokazi o tome. Posle nekoliko dana opet smo dobili prijavu da su primećeni arheološki ostaci na drugom gradilištu, stotinak metara od prvobitnog. Tu su radovi, na sreću, na vreme zaustavljeni.“, kaže arheolog niškog Zavoda za zaštitu spomenika Aleksandar Aleksić.

Ranohrišćanske grobnice na Panteleju; Foto: Novinari Online
Ranohrišćanske grobnice na gradilištu u Panteleju; Foto: Novinari Online

Investitor je na prvom pronađenom nalazištu obezbedio prostor kako bi arheolozi mogli da naprave zapise, a prema Zakonu o kulturnim dobrima on je i dužan da ih plati kako bi kad sve bude završeno mogao da nastavi gradnju.

grobnice
Zaustavljeni radovi na gradilištu na Panteleju zbog areholoških ostataka; Foto: Novinari Online

Prvo i drugo nalazište otkrivaju da je naselje između Konjićkog groblja i Adrie mnogo veće nego što se mislilo.

„Podaci o pronađenim grobnicama impliciraju da se radi o važnom otkriću poput Jagodinmalske nekropole i arheološkog nalazišta „Medijana“. Stručnjaci i arheolozi su uzbuđeni zbog ovakvog otkrića ali da bi počela podrobnija istraživanja potrebna su finansijska sredstva i razne dozvole i sada je najvažnije da se prostor oko arheoloških ostataka zaštite.„, kaže Aleksić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije