U Nišu doneta odluka da se obezbede novi smeštajni kapaciteti za kovid pacijente

Gradski štab za vanredne situacije analizarao aktuelnu situaciju u Nišu i, na osnovu medicinskih pokazatelja i ocene epidemiologa, zaključio da je trenutna situacija u gradu takva da ne dozvoljava opuštanje, posebno kada je poštovanje svih obaveznih mera zaštite i prevencije širenja epidemije u pitanju.

Gradski štab za vanredne situacije Niša;
Gradski štab za vanredne situacije Niša; Foto: Grad Niš

Кlinički centar, kako je ocenjeno, u ovom trenutku raspolaže dovoljnim kadrovskim, tehničkim, zaštitnim i smeštajnim kapacitetima za zbrinjavanje i adekvatno lečenje povećanog broja pacijenata, ali se mora raditi i na obezbeđenju novih smeštajnih kapaciteta u Nišu i okolnim mestima, kako bi se smanjio pritisak na sam Кlinički centar koji, u ovom trenutku, zbrinjava pacijente iz čitave južne i istočne, i dela centralne Srbije.

Takođe, članovi Štaba analizirali su aktivnosti koje se preduzimaju na prevenciji širenja bolesti, posebno kada je u pitanju pojava rizičnog okupljanja velikog broja mladih na nišavskom keju i u parkovima u večernjim satima.

Tu će se, kako je rečeno, pre svega raditi na edukaciji i upozoravanju o štetnosti ovakvog ponašanja, a ekipe lekara i psihologa Studentske poliklinike i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, potpomognute volonterima, već su počele edukativne razgovore sa mladima na keju, i sa tom aktivnošću nastaviće se i narednih večeri.

Cilj je, kako je istaknuto, da se mladima ukaže na opasnosti zbog nenošenje maski i masovnih okupljanja po njihovo , ali i po zdravlje ostalih sa kojima su u svakodnevnom kontaktu.

Ujedno, Štab je inspekcijskim slubama naložio striktnu kontrolu sprovođenja zaštitnih mera u svim delovima grada, a posebno mere obaveze nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima kao i na otvorenom, kada nije moguće održavanje socijalne distance, uz primenu svih zakonskih konsekvenci prema prekršiocima, bilo da su u pitanju pravna lica ili građani.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije