U kovid ambulanti u Duvaništu dnevno oko 300 pacijenata

Lekari niškog Doma zdravlja u kovid ambulanti u Duvaništu poslednjih dana pregledaju dnevno oko 300 pacijenata.

Direktor Doma zdravlja Niš Milorad Jerkan dodaje da se mnogi građani javljaju iz predostrožnosti.

„To su uglavnom mlađi ljudi koji imaju između 30 i 50 godina. Uglavnom su sa blažim simptomima i temperaturom do 38.”, rekao je Jerkan.

ambulanta Duvanište
U kovid ambulanti u Duvaništu dnevno oko 300 pacijenata

Dodao je da lekari rade trijažu pacijenata i onima za koje procene da je to potrebno radi se rendgenski snimak pluća i serološki test.

Prema njegovim rečima, Dom zdravlja ne može više kao ranije da predlaže da se pacijentima rade PCR testovi.

„Pacijente  upućujemo na Institut za javno zdravlje i epidemiolozi i infektolozi procenjuju da li je potrebno da urade PCR test. Tokom prethodnog dana pregledano je njih 280, od toga četvoro je poslato na infektivnu kliniku. Ni u jednom od 80 testiranih uzoraka nisu pronađena IgM antitela“, objašnjava Jerkan.

On je rekao da u kovid ambulanti u Duvaništu u tri smene radi 24 lekara, a testiranje je ubrzano time što su u dvorištu ambulante postavljena dva šatora.

kovid
Zdravstvena stanica „Duvanište“; Dom zdravlja Niš

SEROLOŠKO TESTIRANjE NA KOVID-19 U DOMU ZDRAVLjA NIŠ

Pomoćnik direktora Doma zdravlja Niš Danijela Nešić govoreći o serološkom testiranju kojim se detektuju antitela na korona virus kaže da se ovo testiranje vrši se u zdravstvenoj stanici „Duvanište“ i Centralnom objektu Doma zdravlja Niš.

I Serološko testiranje o trošku države na prisustvo antitela na SARS-CoV-2 virus uključuje sledeće grupe:

  1. Osobe koje treba da se hospitalizuju (neuključujući ambulantne preglede i dnevne bolnice). Testiranje se vrši primenom brzih imunohrmoatografskih testova. Osobe kod kojih se dokaže prisustvo IgMantitela smatraju se suspektnim na prisustvo akutne infekcije i kod njih se dalje sproveodi testiranje RT-PCR metodom. Ukoliko je RT-PCR negativan, a osoba nema nikakve simptome i/ili znake respiratorne infekcije, serološki nalaz se smatra lažno pozitivnim. Istovremeno se izdaje i uput od strane izabranog lekara za bolničko lečenje.
  2. Osobe koje se upućuju na dijagnostičke i terapijske procedure na respiratornom i gornjem digestivnom traktu (bronhoskopija, gastroskopija, spirometrija…). Testiranje se vrši primenom brzih imunohromatografskih testova ili hemiluminscentnom metodom. Osobe kod kojih se dokaže prisustvo IgM antitela smatraju se suspektnim na prisustvo akutne infekcije i kod njih se dalje sproveodi testiranje RT-PCR metodom. Ukoliko je RT-PCR negativan, a osoba nema nikakve simptome i/ili znake respiratorne infekcije, serološki nalaz se smatra lažno pozitivnim.
  3. Specifične grupe eksponiranih (npr. zaposleni u gradskom saobraćaju, gerontološkim centrima, vojska, policija, studenti smešteni u studentskim domovima itd.) nakon procene nadležne epidemiološke službe. Testiranje se vrši primenom brzih imunohromatografskih testova. Osobe kod kojih se dokaže prisustvo IgM antitela smatraju se suspektnim na prisustvo akutne infekcije i kod njih se dalje sproveodi testiranje RT-PCR metodom. Ukoliko je RT-PCR negativan, a osoba nema nikakve simptome i/ili znake respiratorne infekcije, serološki nalaz se smatra lažno pozitivnim.

II Serološko testiranje na COVID-19 plaćaju sledeće kategorije:

  1. Državljani republike Srbije koji napuštaju teritoriju Republike Srbije a neispunjavaju indikacije za testiranje o trošku države.
  2. Svi putnici u međunarodnom saobraćaju koji napuštaju teritoriju Republike Srbije. Grupni zahtevi lica zaposlenih u pravnom subjektu uz prethodnu najavu i potvrdu laboratorija da imaju kapacitet da obrade uzroke.
  3. Pojedinačni zahtevi.

Građani su u obavezi da sa sobom ponesu priznanicu kao dokaz da su izvršili uplatu od 1.200,00 dinara na žiro račun broj 840-17750-34 Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije