U čast doktorke Elsi Inglis: Postavljena bista u Kliničkom centru Niš

Kako je Bolnica škotskih žena pomagala srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu?

Dr Elsi Inglis (1864-1917) je britanska humanitarna radnica i aktivistkinja za društvenu emancipaciju i politicka prava žena.  Bila je jedna od prvih žena koje su završile studije medicine na Univerzitetu u Edinburgu. 

Nakon što je, posle izbijanja Prvog svetskog rata, britansko Ministarstvo odbrane odbilo da je angažuje u vojnoj službi, otputovala je u Srbiju, gde je osnovala Bolnice škotskih žena.

U sanitetskim jedinicama doktorke Inglis je, u različitim ulogama (od lekara do pomoćnog osoblja i vozača), učestvovalo više od 600 dobrovoljki iz Škotske, ali i iz drugih krajeva Velike Britanije.

Bolnice škotskih žena su tokom epidemije pegavog tifusa delovale u mnogim srpskim gradovima, poput Valjeva, Kragujevca, Mladenovca, Požarevca, Vrnjačke Banje, Čačka, Vranja, Niša, Bajine Bašte itd. 

Deo osoblja Bolnica škotskih žena se sa srpskom vojskom povlačio preko Albanije, dok je Elsi Inglis, posle kraćeg boravka u nemačkom zarobljeništvu, svoju misiju nastavila na rumunskom i ruskom frontu.

Prema dostupnim istorijskim podacima, Bolnice škotskih žena su tokom Prvog svetskog rata, kroz razne aktivnosti ženskih organizacija, u Velikoj Britaniji prikupile humanitarne pomoći i sanitetskog materijala u današnjoj vrednosti od 53 miliona funti. 

Tokom dobrovoljne službe u Srbiji je preminulo 19 članica Bolnica škotskih žena. Doktorka Elsi Inglis je bila prva žena koja je odlikovana najvišim srpskim odlikovanjem „Orden belog orla“, kao i ordenom Svetog Save.

Od marta 2015. godine rezidencija britanskog ambasadora u Beogradu nosi njeno ime.

Zahvalnost za humanost
Zahvalnost za humanost

Otkrivanje biste dr Elsi Inglis u holu Klinike za bolesti uva, grla i nosa KC Niš

Bista poznate škotske lekarke i velikog humaniste, dr Elsi Inglis, koja se posebno istakla svojim radom u okviru škotskih vojnih bolnica u Srbiji, tokom Prvog svetskog rata, postavljena je u holu Klinike za bolesti, uva, grla i nosa KC Niš.

„Zbog njene humanosti i zalaganja, zbog kojeg je i dobitnica mnogih odlikovanja, među kojima je i najviše srpsko odlikovanje, Orden belog orla, rukovodstvo Klinike i Uprava KC Niš, odlučili su, da joj na ovaj način, odaju počast i otrgnu od zaborava.“, navodi se u saopštenju KC Niš.

Svečanom otkrivanju biste, osim rukovodstva KC Niš, prisustvovao je ambasador Velike Britanije u Srbiji, NJ.E. Denis Kif u pratnji njegove supruge Kejt Kif, izaslanik odbrane- vojni ataše ambasade Velike Britanije u Srbiji, gospodin Nik Ilić i gospođa Milica Naumović, iz odeljenja odbrane Ambasade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije