Turističko blago Đerdapske klisure čeka posetioce ovog leta

Od jula prošle godine UNESCO je stavio pod svoju zaštitu Đerdap i proglasio ga prvim geoparkom u našoj zemlji. Tako je lepota istoka Srbije, kroz koji kako mnogi tvrde protiče najlepši deo Dunava, i zvanično postala turističko blago Balkana.

Mnogi turisti su posetili ovu destinaciju prošle godine

Od Lepenskog vira, rimskog puta Via Danubus i Golubačke tvrđave, preko prelepih vidikovaca, pejzaža i pešačkih staza, pa sve do više od 1100 vsta i podvrsta biljaka – Đerdap predstavalja pravi prirodno-istorijski muzej na otvorenom.

Upravo ovu destinaciju su izabrali brojni turisti tokom prošle godine, koji su odlučili da letuju u Srbiji.

„Veliki broj ljudi prošle godine odlučio je da letuje u Srbiji, a mnogi su odabrali istok naše zemlje, što je bila dobra prilika da se malo više upoznaju sa kulturom i tradicijom ovog kraja. Tvrđava Golubački grad doživela je najveći uspeh što se tiče poseta, a za njom su i Lepenski vir i vidikovci NP Đerdap bili izuzetno posećeni“, navodi Ivan Morarević, jedan od pokretača turizma u ovom kraju. 

Đerdapska klisura

Đerdapom, svojom grandioznošću i značajem, dominira Đerdapska klisura u dužini od 100 kilometara plovnog puta reke Dunav. A sam Dunav, na svom dugom od 2.880km, kao da je najlepše sačuvao za Đerdap. Ovde je najširi (6km), najuži (140m) i najdublji (90m) na svom toku do Crnog mora. Zato je i najveća turistička atrakcija Đerdapa upravo krstarenje kroz Đerdapsku klisuru.

Foto: Unesko

„Kada zaplovite Dunavom, on će vas voditi kroz prošlost. Od Lepenskog vira i najstarije kulture Evrope, preko rimskog puta ka čuvenom Trajanovom mostu i Trajanovoj tabli, do Tvrđave Golubački grad, grandioznog utvrđenja koje gospodari Dunavom“, priča Morarević.

Takođe, kao i u svim delovima Srbije, i istok ima svoje specifične gurmanluke, koji u sebi nose priču i tradiciju ovog podneblja, pa su samim tim izuzetno zanimljivi onima koji posete ovaj kraj.

„Obavezno planirajte da probate grilovani bareni (vlaški) sir, “mamaljigu” kačamak od belog kukuruznog brašna, plašinte, alasku riblju čorbu i somovinu na žaru. Ako vam ponude jagnjetnu u mleku i barenu ovčetinu, na Miroč planini, nemojte da se dvoumite. Ljubitelji vina neka potraže Tamnjaniku, autohtonu sortu negotinskog vinogorja“, navodi Morarević. 

Ipak, pandemija je, navodi Morarević, puno uticala na turizam. Stranih turista nema, nema kruzera na Dunavu, a i potrebe posetilaca su se promenile. Zato je odlučio da turističku ponudu ovog kraja objedini na sajtu djerdaptravel.rs. Turisti dobijaju ponudu na jednom mestu, a ugostitelji i vlasnici smeštajnih kapaciteta mogućnost da se besplatno promovišu i lakše stignu do turista.

„Pronalaženje smeštaja, kupovina ulaznica za muzeje i tvrđave, kao i karata za krstarenje, šetne staze i vidikovce, pa čak i iznajmljivanje vodiča – turisti sve to mogu rezevisati i platiti preko sajta. Mogu izabrati i način plaćanja koji im odgovara, a dosta smeštaja prijavljeno je za vaučere Republike Srbije“, kaže Morarević.

Na sajtu postoji i opcija „Odmor prilagođen vama”“ gde turisti potpuno besplatno mogu da dobiju program putovanja, sa savetima i “malim tajnama” lokalnih vodiča.

Sredstva za ovaj projekat agencija Đerdap travel dobila je na konkursu Evropske Unije i Nemačke kancelarije GIZ u Srbiji u okviru projekta „EU za tebe“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije