Turistički radnici traže pomoć od države: 10 minuta za spas turizma u Srbiji

Nacionalna organizacija turističkih agencija JUTA, Udruženja vodiča iz Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca održali su manifestaciju „10 minuta za spas turizma – sačuvajmo turizam“.

Turistički radnici, šetnjom su hteli da skrenu pažnju da se ova grana privrede nalazi u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji, jer zbog epidemije korona virusa, već mesecima ne ostvaruju nikakve prihode.

skup turisticki radnici
Skup turističkih radnika u Nišu: Foto: Ana Milivojević

Turistički vodiči, agencije i rentakar kompanije, za razliku od naših kolega iz hotelijerstva koje su dobile pomoć, još uvek tu sektorsku pomoć nisu dobili. Očekujemo reakciju države i želimo da nastavimo razgovore. Zalagaćemo se za sektorsku jednokratnu pomoć, što bi državu koštalo oko 15 miliona evra. To je drastično manje nego što su izdvojili za hotelijere. Samo tako ćemo moći da preživimo do sledeće godine i zadržimo zaposlene„, rekao je direktor JUTE, Aleksandar Seničić.

Pomoć na kraju sezone

Ministar turizma Rasim Ljajić kazao je da postoji želja da se dodatno pomogne turističkim agencijama, ali to može da bude tek kada se na kraju sezone vidi kolike su mogućnosti države i kolike su realne štete koje taj segmet turizma ima.

„Razmotrićemo kakve su realne mogućnosti države, kako su agencije poslovale i radile, jer ipak je bilo nekih aktivnosti mnogo većih nego što se na početku pandemije očekivalo“, istakao je Ljajić.

nis
Stotine turističkih radnika koji strahuju za svoju egzistenciju okupilo se na centralnim trgovima Niša, Beograda, Novog Sada, i Kragujevca.; Foto: Dragana Milovanović Živković

„Svesni smo gubitaka koje su neke agencije pretrpele, želimo da pomognemo, ali moramo da sačekamo završetak turističke sezone, da podvučemo crtu. Gledamo broj agencija koje su ugašene i broj otpuštenih radnika u njima, a na dnevnom nivou smo u toku i sa različitim udruženjima koja okupljaju agencije“, kaže Ljajić.

Najveća pomoć za turističku privredu i agencije bila je uredba o takozvanim zamenskim vaučerima koja je doneta na inicijativu agencija.

„Da nije bilo te uredbe 90 odsto naših agencija bi bankrotiralo. Mi i danas imamo 50 poziva građana koji se žale zbog te uredbe. Smatramo da je to bio jedan kompromis, koji je sa jedne strane omogućavao agencijama da nastave poslovanje, sa druge strane zaštitu putnicima koji su uplatili aranžmane“, smatra Ljajić.

Posebnu sektorsku pomoć države dobija hotelska industrija gde je najveći broj zaposlenih u oblasti turizma.

Kako kaže Ljajić, hoteli u velikim gradovima imaju gubitke jer nije bilo stranih gostiju i turista.

„Sada donosimo nov paket pomoći za hotelsku industriju čija je vrednost oko 1,5 milijardi dinara. Proširili smo i obuhvat gradova i hotela koji ostvaruju pravo sa 27 gradova, na 67 gradova i opština gde će hotelijeri moći da apliciraju za pomoć“, istako je Ljajić.

JUTA je dala podatak Turističkoj inspekciji da nema nijedan slučaj prestanka rada organizatora putovanja. Od 4.500 zaposlenih, u okviru njihovih članica, oko 25 odsto zaposlenih je prestalo da radi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije