Trudnice i porodilje od sada mogu da prijave „loše“ poslodavce

Ministarstvo rada otvorilo liniju na koju porodilje i trudnice mogu da prijave poslodavce

Trudnice i porodilje će sve nepravilnosti iz oblasti rada i poslodavce koji krše zakon i time im uskraćuju zakonska prava moći ubuduće da prijave na broj telefona Ministarstva rada – 0800 300 307.

Spisak „loših“ poslodavaca

Ova opcija je uspostavljena na zahtev ministra rada Zorana Đorđevića, a pored toga na sajtu Ministarstva u okviru kategorije „Registri“ biće objavljen poseban spisak svih onih poslodavaca kod kojih se dokaže da su prekršili zakon i radnicama, odnosno porodiljama i trudnicama uskratili prava koja im pripadaju.

Detaljni plan kada je u pitanju rešavanje problema iz oblasti rada sa kojima se susreću trudnice i porodilje dogovoren je na sastanku sa udruženjima koja predstavljaju mame i trudnice.

Trudnicama i porodiljama lakši način za prijavu poslodavaca koji im uskraćuju prava
Trudnicama i porodiljama lakši način za prijavu poslodavaca koji im uskraćuju prava; Foto: ministarstvo rada, sastanak

Kako je saopšteno iz Đorđevićevog resora, na sastanku je predstavljen problem sa kojim se susreću mame i porodilje na poslu. 

Inspekcijski nadzor

„Kako bismo stali na put grubom kršenju njihovih prava odlučili smo da krenemo u intenzivne inspekcijske nadzore i da uvedemo lakši način za prijavu nepravilnosti. Država brine o mamama, želimo da im pomognemo i da ih zaštitimo“, rekao je Đorđević. 

Poslodavci koji krše njihova prava moraju, kazao je, da budu predstavljeni javnosti kako bi svi znali ko su ti koji ženama daju otkaz kada saznaju da su trudne ili se vrate sa porodiljskog odsustva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije