Tiodorović primio kinesku vakcinu: U Srbiji nema novog soja virusa

U Srbiji još uvek nije dijagnostifikovan novi soj korona virusa, što ne znači da se neće pojaviti s obzirom da ga ima u Sloveniji i Madjarskoj, izjavio je nakon što je primio prvu dozu kineske vakcine Branislav Tiodorović epidemiolog.

„Po karakteristikama koje su poznate iz naučnih krugova, novi soj korona virusa poznat je po bržem širenju i po možda većoj zaraznosti, ali klinički gledano, simptomi su isti, nema razlike u odnosu na već poznati virus“, kaže Tiodorović.

Tiodorović napominje da sve vakcine kojima se u Srbiji trenutno raspolaže daju iste rezultate, a to je zaštita zdravlja i stvaranje kolektivnog imuniteta.

„Kada kolektivni imunitet pređe 60 do 70 odsto zaustavićemo ovu tešku bolest i bićemo u situaciji da živimo što normalnije. Vakcine se razlikuju samo po tehnologiji izrade, a konačan rezultat je veoma približan“, kaže Tiodorović.

vakcinacija
Foto: B.J./Novinari Online

Mlad organizam stvoriće odbranu od 92 ili 95 odsto, a oni koji su stari i sa hroničnim bolestima, stvoriće manju odbranu.

„Veliki dobitak je sprečiti odlazak u bolnicu i izbeći tešku kliničku sliku, a posebno je važna prevencija smrti“, kaže Tiodorović.

Vakcinacija stanovništva protiv korona virusa počela je u utorak na velikoj većini teritorije jugoistočne Srbije, od Preševa pa sve do Niša i Kruševca, Zaječara i Kuršumlije. Stigle su veće količine vakcina i vakcinacija se odvija veoma dobro.

vakcinacija
Foto: B.J./Novinari Online

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski takođe je danas primila kinesku vakcinu i pozvala gradjane da se u što većem broju vakcinišu.

Inače, Niš je dobio 5.100 doza kineske vakcine, a uskoro se očekuje i ruska. Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite vakcinisani su Fajzerovom vakcinom.

Manji broj obolelih

U niškim kovid ambulantama trenutno je dobra situacija. Prema podacima za jučerašnji dan, bilo 555 pregleda od kojih 140 prvih, a na testu su bila pozitivna 42 pacijenta. Ovo ukazuje na veliki pad, ali su kliničke slike obolelih i dalje teške, tako da se ozbiljni slučajevi kojima je potrebna kiseonička potpora upućuju na Infektivnu kliniku.

„Jutrašnji podaci govore da imamo mali broj primljenih u odnosu na period pre mesec, dva. Povoljna situacija će biti kada dodjemo na sporadične slučajeve“, kaže Tiodorović.

Tiodorović kaže da će se mere za suzbijanje epidemije koronavirusa verovatno primenjivati i do proleća i u toku dela proleća, a uz imunizaciju, stići ćemo samo do sporadičnog oboljevanja od korona virusa.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Marija Stefanović: Ko to brani da se gazi trava u parku?

E ne razumem ovaj imperativ u našim gradskim parkovima:...

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Amber Alert: Podrška od Nišlijke koja je za malo izbegla zlostavljanje

Zbog toga što je kao jedanaestogodišnja devojčica umalo bila...

Na današnji dan oslobođen Niš: Od turske kasabe do modernog grada

Posle pet vekova vladavine Turaka, Niš je oslobođen 11....

Luksuz Konstantinove rezidencije iz 4. veka ponovo dostupan posetiocima

Vila sa peristilom, mozaici, ostaci dve ranohrišćanske crkve i...

Najnovije