Tiodorović primio kinesku vakcinu: U Srbiji nema novog soja virusa

U Srbiji još uvek nije dijagnostifikovan novi soj korona virusa, što ne znači da se neće pojaviti s obzirom da ga ima u Sloveniji i Madjarskoj, izjavio je nakon što je primio prvu dozu kineske vakcine Branislav Tiodorović epidemiolog.

„Po karakteristikama koje su poznate iz naučnih krugova, novi soj korona virusa poznat je po bržem širenju i po možda većoj zaraznosti, ali klinički gledano, simptomi su isti, nema razlike u odnosu na već poznati virus“, kaže Tiodorović.

Tiodorović napominje da sve vakcine kojima se u Srbiji trenutno raspolaže daju iste rezultate, a to je zaštita zdravlja i stvaranje kolektivnog imuniteta.

„Kada kolektivni imunitet pređe 60 do 70 odsto zaustavićemo ovu tešku bolest i bićemo u situaciji da živimo što normalnije. Vakcine se razlikuju samo po tehnologiji izrade, a konačan rezultat je veoma približan“, kaže Tiodorović.

vakcinacija
Foto: B.J./Novinari Online

Mlad organizam stvoriće odbranu od 92 ili 95 odsto, a oni koji su stari i sa hroničnim bolestima, stvoriće manju odbranu.

„Veliki dobitak je sprečiti odlazak u bolnicu i izbeći tešku kliničku sliku, a posebno je važna prevencija smrti“, kaže Tiodorović.

Vakcinacija stanovništva protiv korona virusa počela je u utorak na velikoj većini teritorije jugoistočne Srbije, od Preševa pa sve do Niša i Kruševca, Zaječara i Kuršumlije. Stigle su veće količine vakcina i vakcinacija se odvija veoma dobro.

vakcinacija
Foto: B.J./Novinari Online

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski takođe je danas primila kinesku vakcinu i pozvala gradjane da se u što većem broju vakcinišu.

Inače, Niš je dobio 5.100 doza kineske vakcine, a uskoro se očekuje i ruska. Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite vakcinisani su Fajzerovom vakcinom.

Manji broj obolelih

U niškim kovid ambulantama trenutno je dobra situacija. Prema podacima za jučerašnji dan, bilo 555 pregleda od kojih 140 prvih, a na testu su bila pozitivna 42 pacijenta. Ovo ukazuje na veliki pad, ali su kliničke slike obolelih i dalje teške, tako da se ozbiljni slučajevi kojima je potrebna kiseonička potpora upućuju na Infektivnu kliniku.

„Jutrašnji podaci govore da imamo mali broj primljenih u odnosu na period pre mesec, dva. Povoljna situacija će biti kada dodjemo na sporadične slučajeve“, kaže Tiodorović.

Tiodorović kaže da će se mere za suzbijanje epidemije koronavirusa verovatno primenjivati i do proleća i u toku dela proleća, a uz imunizaciju, stići ćemo samo do sporadičnog oboljevanja od korona virusa.

 

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Film Nove mreže prikazan na Fažana media festu

Nakon premijere na otvaranju Nišville jazz teatarskog festivala, dokumentarni...

Uspeh negotinskih vinara – od snova i ljubavi do održive budućnosti

Na istoku Srbije, u neposrednoj blizini Negotina, smešten je...

Umrežavanjem do bolje komunikacije ekoloških udruženja sa lokalnom samoupravom

Formiranje mreže ekoloških udruženja pozitivan je i dobar iskorak...

SVE(T) na leđima žene-Mirjana Karanović na otvaranju Teatarskog festivala

Premijera dokumentarnog filma „ SVE(T)na leđima žene“ – o...