Tiodorović primio kinesku vakcinu: U Srbiji nema novog soja virusa

U Srbiji još uvek nije dijagnostifikovan novi soj korona virusa, što ne znači da se neće pojaviti s obzirom da ga ima u Sloveniji i Madjarskoj, izjavio je nakon što je primio prvu dozu kineske vakcine Branislav Tiodorović epidemiolog.

„Po karakteristikama koje su poznate iz naučnih krugova, novi soj korona virusa poznat je po bržem širenju i po možda većoj zaraznosti, ali klinički gledano, simptomi su isti, nema razlike u odnosu na već poznati virus“, kaže Tiodorović.

Tiodorović napominje da sve vakcine kojima se u Srbiji trenutno raspolaže daju iste rezultate, a to je zaštita zdravlja i stvaranje kolektivnog imuniteta.

„Kada kolektivni imunitet pređe 60 do 70 odsto zaustavićemo ovu tešku bolest i bićemo u situaciji da živimo što normalnije. Vakcine se razlikuju samo po tehnologiji izrade, a konačan rezultat je veoma približan“, kaže Tiodorović.

vakcinacija
Foto: B.J./Novinari Online

Mlad organizam stvoriće odbranu od 92 ili 95 odsto, a oni koji su stari i sa hroničnim bolestima, stvoriće manju odbranu.

„Veliki dobitak je sprečiti odlazak u bolnicu i izbeći tešku kliničku sliku, a posebno je važna prevencija smrti“, kaže Tiodorović.

Vakcinacija stanovništva protiv korona virusa počela je u utorak na velikoj većini teritorije jugoistočne Srbije, od Preševa pa sve do Niša i Kruševca, Zaječara i Kuršumlije. Stigle su veće količine vakcina i vakcinacija se odvija veoma dobro.

vakcinacija
Foto: B.J./Novinari Online

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski takođe je danas primila kinesku vakcinu i pozvala gradjane da se u što većem broju vakcinišu.

Inače, Niš je dobio 5.100 doza kineske vakcine, a uskoro se očekuje i ruska. Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite vakcinisani su Fajzerovom vakcinom.

Manji broj obolelih

U niškim kovid ambulantama trenutno je dobra situacija. Prema podacima za jučerašnji dan, bilo 555 pregleda od kojih 140 prvih, a na testu su bila pozitivna 42 pacijenta. Ovo ukazuje na veliki pad, ali su kliničke slike obolelih i dalje teške, tako da se ozbiljni slučajevi kojima je potrebna kiseonička potpora upućuju na Infektivnu kliniku.

„Jutrašnji podaci govore da imamo mali broj primljenih u odnosu na period pre mesec, dva. Povoljna situacija će biti kada dodjemo na sporadične slučajeve“, kaže Tiodorović.

Tiodorović kaže da će se mere za suzbijanje epidemije koronavirusa verovatno primenjivati i do proleća i u toku dela proleća, a uz imunizaciju, stići ćemo samo do sporadičnog oboljevanja od korona virusa.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije