Tiodorović: Posle izbora i utakmice pravi pik epidemije za pet, šest dana

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da se pravi pik u Srbiji očekuje verovatno za pet, šest dana.

pixabay
Razvoj, ilustrcija

„Mislim da ovaj pik koji se pominje nije baš pravi pik. Mi ćemo pravi pik imati u celoj Srbiji verovatno za pet, šest dana, iz prostog razloga što merimo šta se dešavalo, od utakmica, skupova koji su bili organizovani, rođendana, svadbi, žurki, a toga je bilo mnogo“, rekao je Tiodorović za RTS. 

Situacija u Vranju je, navodi, nepovoljna, vodi ka nesigurnoj, ali je pod kontrolom. 

„Virus je tu, nema nikakvog argumenta da on slabi svoje dejstvo. Smanjuje se broj inficiranih koji ga mogu preneti. U Vranju je specifična situacija sa teškim problemima koje zdravstveni sistem ipak savladava uz pomoć KC Niš. Imamo 83 osobe sa bronho-pneumonijom kao jednom ozbiljnom komplikacijom koja kod 30 odsto njih može preci u pneumoniju“, kazao je Tiodorović.

Ipak je, navodi, preduzeto sve. 

„Svi su u gradu nosili maske. Takođe, zdravstveni sistem se dobro organizovao. Važno je da odlično funkcioniše kovid ambulanta u koju dolaze svi oni koji osećaju tegobe“, istakao je Tiodorović. 

Navodi da građani moraju biti svesni da na testiranje treba da se javljaju oni koji imaju tegobe, a da nema potrebe da oni koji su uplašeni, koji su možda bili u nekom kontaktu, gube vreme i izazivaju gužvu. 

„Ako to bude i mala tegoba, blaga temperatura, bol u grlu, to ima opravdanja. Mi ovog trenutka imamo utisak da je veliki procenat onih koji nemaju nikakve tegobe a javljaju se za pregled, što nije neophodna mera i doprinosi stvaranju straha“, istakao je Tiodorović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije