Testiranje na virus korona besplatno za studente i maloletne građane Srbije

Testiranje na virus korona biće besplatno za studente i maloletne građane Srbije kada žele da putuju u inostranstvo ili izađu iz samoizolacije, dok će svi ostali građani na sopstveni zahtev moći da urade PCR test ukoliko plate 6.000 dinara, piše Kurir.

To mogu da obave u svakom domu zdravlja, institutu ili zavodu za javno zdravlje.

Vlada Srbije je usvojila izmenu odluke o protokolu ulaska državljana Srbije u zemlju, u skladu sa epidemioploškom situacijom i zaštitom stanovništva od virusa korona, pa će građani koji u zemlju uđu iz inostranstva bez negativnog PCR testa taj test moći da urade u zemlji i, ukoliko je negativan, prekinu dvonedeljnu izolaciju. 

I dalje važi da državljani Srbije mogu da uđu u zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na korona virus, ne stariji od 72 sata, a ukoliko bez urađenog testa uđu u zemlju, u obavezi su da 14 dana provedu u samoizolaciji.

Izmenjen protokol o ulasku državljana Srbije u zemlju

Vlada Srbije usvojila je izmenu odluke o protokolu ulaska državljana Srbije u zemlju, kojom se sada predviđa da mogu da se kreću bez ograničenja ako imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili idu u karantin od 14 dana, koji mogu da prekinu ako urade test i on bude negativan.

Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na korona virus, ne stariji od 72 sata. Ukoliko državljanin Srbije bez urađenog testa uđe u zemlju, u obavezi je da 14 dana provede u samoizolaciji“, navodi se u saopštenju Vlade.

Dodaje se da u periodu samoizolacije građani imaju mogućnost da testiranje obave u nekoj od referentnih laboratorija u zemlji i ukoliko je test negativan, prekinu samoizolaciju.

Članovi Vlade usvojili su izmenu odluke o ograničenju visine cena i marži osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, kojom se rok važenja te odluke produžava za još 30 dana.

„Kako bi se sprečile zloupotrebe i neopravdano podizanje cena, vlada je definisala spisak proizvoda čije se cene ne smeju povećavati. Imajući u vidu činjenicu da je preporuka lekara da se i dalje nosi lična zaštitna oprema, vlada je ovom odlukom obezbedila da se cena ove opreme ne povećava“, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije