Svetski dan slobode medija: Novinarima omogućiti da rade slobodno

Na Svetski dan slobode medija, odajemo počast suštinskoj ulozi novinarstva u održanju slobode izražavanja na internetu i van te mreže u demokratskim društvima i negovanju transparentnosti i odgovornosti, navedeno je u saopštenju koje potpisuje visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj Fronteles.

„Kriza izazvana COVID-19 dovela je do oštrog shvatanja važnosti rada medija. U doba nesigurnosti, više nego ikad pre, pristup pouzdanim informacijama koje su podržane činjenicama, bez neželjenih smetnji i uticaja, presudan je i doprinosi otpornijem društvu.

Zabrinjavajuće je što se pandemija COVID-19 u nekim zemljama koristi kao izgovor za nametanje neprimerenih ograničenja slobodi medija.

Uprkos dodatnim rizicima i izazovima koji nastaju zbog pandemije COVID-19, novinari i medijski radnici širom sveta nastavljaju svoj izuzetno važan posao, ponekad i u teškim okolnostima.

Daju glas najugroženijima, omogućavajući da se njihove priče čuju. Donose svedočenja iz manje pristupačnih područja, uključujući zone sukoba. Oni pružaju osnovne informacije o često razornom uticaju pandemije u različitim delovima sveta, kao i o ohrabrujuće priče o solidarnosti i hrabrosti.

Novinari su najvažniji u omogućavanju rasprave o tome kako se društva mogu bolje pripremiti za izazove, kao one sa kojima se trenutno suočavamo, i na kraju, kako društva mogu postati sigurnija, naprednija i održivija.

Foto: A. V. / Novinari Online

Novinari moraju biti u mogućnosti da rade slobodno.

Danas, možda više nego ikad, sloboda štampe je kamen temeljac demokratskih društava, koja mogu napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama i mogu da prave informisane odluke.

Novinarstvo pomaže u otkrivanju i suzbijanju dezinformacija.

U previše zemalja, novinari moraju da se bore protiv restriktivnih zakonodavstava, koja se ponekad pripisuju i krizi izazvanoj COVID-19, koja ograničavaju slobodu izražavanja i slobodu medija. Sve je više slučajeva isključivanja interneta i zatvaranja veb stranica.

Izveštači, posebno žene, izloženi su prljavim kampanjama, finansijskim pritiscima i napadima državnih ili partijskih medija, često ih prisiljavajući na samocenzuru. Previše njih se suočava sa uznemiravanjem, proizvoljnim hapšenjem i zatvorom. Previše novinara je izgubilo život zbog svog posla.

Evropska unija radi na domaćem planu i u inostranstvu na suzbijanju zdravstvenih, ljudskih prava i socio-ekonomskih implikacija pandemije, uključujući i one koje se odnose na medijske kuće.

Iako se beskompromisno pridržava slobode izražavanja, odgovor EU se takođe fokusira na borbu protiv dezinformacija o COVID-19. To uključuje promociju pouzdanih izvora, umanjivanje lažnog ili pogrešnog sadržaja i uklanjanje nezakonitog sadržaja.

Ove akcije mogu uspeti samo ako se mogu nadograditi na savesni rad predanih i hrabrih novinara, čiji svakodnevni napori čine društva sigurnijim, pravednijim i demokratičnijim.

Danas, EU snažno potvrđuje svoju stalnu podršku ključnoj ulozi nezavisnih i pouzdanih medija širom sveta. Sloboda štampe je pravo, ne samo medijskih profesionalaca, već i svakog od nas“, navedeno je u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije