Šveđani čiste Nišavu: Niš dobija fabriku za prečišćavanje otpadnih voda

Uz postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu, procenjuje se da će reka Nišava godišnje biti čistija za oko 11.000 tona mulja i čvrstog otpada, što će obezbediti bolje zdravlje građana i smanjiti rizike od bolesti.

Ovo je cilj Grada Niša koji priprema izgradnju postrojenja tretman otpadnih voda, uz značajnu pomoć švedskog PEID projekta, o kojem su, u Nišu, govorili čelnici Švedske razvojne agencije za međunarodnu saradnju (SIDA).

Sastanak u Gradskoj kući u Nišu; Foto: Grad Niš
Sastanak u Gradskoj kući u Nišu; Foto: Grad Niš

Najveći projekat do sada u Nišu

“Zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, gradom i Evropskom unijom, udružili smo snage da izgradimo postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Upravni odbor želi da zna više o prioritetima za saradnju, kako današnjim, tako i sutrašnjim.” rekla je Ivon Gustafson, predsednica Upravnog odbora.

Kompletna dokumentacija trebalo bi da bude urađena do kraja ove godine, a pripreme i izgradnja postrojenja trebalo bi da bude završena u naredne tri godine, na lokaciji Ciganski ključ.

Švedska je podržala pripremu idejnog projekta i tenderske dokumentacije za postrojenje i sakupljače otpadnih voda, dok će, prema programu IPA 2018, EU finansirati izgradnju fabrike za prečišćavanje i preradu otpadnih voda u Nišu sa oko 43 miliona evra.

Šveđani osmislili kako do čistije reke

Švedska podržava proces reformi u oblasti zaštite životne sredine kako bi se poboljšali ekološki standardi i ojačao proces reforme na putu Srbije ka EU i za to je, u periodu od 2016. do 2020. godine izdvojeno oko 20 miliona eura.

Švedska podrška Srbiji, uključujući i razvojnu saradnju, zasnovana je na posvećenosti Srbije procesu EU integracija, saopšteno je iz Ambasade Švedske.

Razvojni program je 11 miliona evra godišnje i obuhvata oblasti demokratije, vladavine prava, ekonomskih integracija, zaštite životne sredine

i klimatskih promena.

Švedska podržava reforme da bi se poboljšali standardi životne sredine i ojačali procesi na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije