Stop minama: U toku čišćenje kasetnih bombi u Medoševcu

Realizacija projekta za razminiranje – čišćenje kasetne municije sa lokacije „Medoševac“, opština Crveni Krst, grad Niš, površine 119.344 m2, počela je 29. novembra 2019. godine.

Na fudbalskom igralištu u Medoševcu demineri Centra za razminiranje Srbije i udruženja Stop minama sa Pala u BiH, za sada otkrili su i obezbedili četiri neeksplodirane kasetne bombe, koje su tu od proleća 1999. godine.

Demineri će još narednih mesec obavljati pregled i čišćenje terena od kasetne municije i da je u planu pregled oko 300 kuća sa okućnicom, navodi se u saopštenju.

Centar za razminiranje

Centar za razminiranje, koji je izradio ovaj projekat, pratiće realizaciju i vršiti kontrolu kvaliteta nad radovima.

Sredstva za realizaciju ovog projekta, koje je izdvojila Vlada Republike Srbije, uvećana su, preko ITF-a, donacijama SAD i Republike Koreje.

Zona izvođenja radova čišćenja kasetne municije je od raskrsnice ulica 7. jula i Maršala Tita do raskrsnice ulica 7. jula i Bogdana Blagojevića, uključujući ulice: Đuke Dinića, Aerodromska, Boška Buhe, Igora Stanojevića i Njegoševa.

Zona u kojoj se čisti kasetna municija
Zona u kojoj se čisti kasetna municija

Zbog, pre svega, sopstvene bezbednosti, ali i bezbednosti drugih, apelujemo da stanovnici naselja „Medoševac“, odnosno vlasnici parcela, maksimalno sarađuju i omoguće nesmetano obavljanje radova u skladu sa ovim projektom, tako što će, uz angažovanje predstavnika CZR-a, izvođača radova i asistencije predstavnika PU Niš, dati saglasnost za ulazak deminera na svoj posed“, navodi se u saopštenju.

 Nadležni apleuju da se građani pridržavaju sledećih pravila:

1. Strogo je zabranjeno bilo kakvo kretanje stanovništva u blizini zone radova čišćenja kasetne municije. Policija će blokirati saobraćaj za pešake i vozila u vreme izvođenja radova.

2. Stanovnici koji budu boravili u svojim kućama u zoni radova, moraju boraviti u prostorijama koje nemaju prozore prema površinama na kojima će se izvoditi čišćenje kasetne municije. Zabranjeno je bilo kakvo kretanje stanovništva izvan njihovih kuća u vreme izvođenja radova.

3. Radno vreme pirotehničara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije