Štab za vanredne situacije u Nišu: Mere za borbu protiv korona virusa

Štab za vanredne situacije Grada Niša je prihvatio Nacrt mera za sprečavanje nastanka i širenja infekcije izazvane korona virusom kod zaposlenih i korisnika usluga javnih, javno komunalnih preduzeća, ustanova i drugih subjekata čiji je osnivač Grad Niš, kao i nacrt Akcionog plana sa kontrolnom listom za postupanje u javnim ustanovama radi sprečavanja bolesti koje izaziva korona virus, koji su polazni radni dokumenti sačinjeni od strane Instituta za javno zdravlje Niš.

Mere za sprečavanje širenja korona virusa
Mere za sprečavanje širenja korona virusa

U saopštenju Štaba za vanredne situacije navedeno je, između ostalog, da će javnim preduzećima i ustanovama biti podeljeno uputstvo za sprečavanje korona virusa, a sva javna preduzeća su obavezna da odmah krenu sa edukacijom zaposlenih, kako bi se širenje korona virusa svelo na najmanju moguću meru.

U uputstvu za sprečavanje korona virusa koje će biti dostavljeno javnim preduzećima i ustanovama nalaze se preporuke poput onih da je potrebno češće prati ruke, redovno provetravati prostorije, najmanje dva puta dnevno čistiti radne površine, izbegavati veća okupljanja i javni prevoz, a u slučaju pojave respiratornih tegoba ostajati kod kuće i pratiti savete lekara.

Štab je apelovao da se građani u svakodnevnom kretanju pridržavaju mera sanitarnog rastojanja, a posebno se apeluje da se u potpunosti primeni naredba Vlade Srbije koja se odnosi na zabranu okupljanja u zatvorenom prostoru sa više od sto ljudi.

Svim predsednicima gradskih opština naloženo je da oforme kol centre koji bi bili namenjeni za komunikaciju sa starim i iznemoglim licima, u cilju pružanja neophodne pomoći pri dostavljanjanju najpotrebnijih životnih namirnica i medikamenata.

Najavljeno je da će u cilju pojačanja mera dezinfekcije biti korišćena profesionalna oprema za „UV dezinfekciju“ koju poseduje Veterinarski specijalistički institut Niš.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je za koordinatora aktivnosti na sprečavanju širenja korona virusa na teritoriji Grada Niša imenovao epidemiologa Žarka Rankovića.

Pročitajte i: Kako se zaštiti od korona virusa

Znaci infekcije korona virusom

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije