Srpski i ruski đaci se družili preko Skajpa: Istorija, pozdravi, srca i poljupci

U okviru međunarodnog Skajp časa iz istorije, učenici OŠ ,,Bubanjski heroji” iz Niša i ruske škole iz grada Šuja su se družili, upoznavali i pričali o znameniitostima svojih gradova.

Skajp ćas su organizovali u profesori istorije Muravjov Aleksandar Nikolajevič, Đorđe Bojanić i veroučitelj đakon Dejan Jovanović. Svoj doprinos dala je i profesorka likovne kulture Ivana Vujić koja je sa učenicima uradila likovne radove.       

“Pomoću novih tehnologija koje se već duži niz godina koriste  u niškoj OŠ ,,Bubanjski heroji“, iskoristili smo tehniku koju posedujemo  da našim drugarima iz Rusije prikažemo i upoznamo ih sa događajem iz 1809. god na Čegru, Sinđeliću i Ćele kuli, a učenici iz Rusije sus voje vršnjakae u Nišu upoznali sa istorijom grada u kome oni žive”, kaže Bojanić.

Ruski i srpski đaci preko Skajpa upoznaju jedni druge
Ruski i srpski đaci preko Skajpa upoznaju jedni druge

Učenici su prezentovali jedni drugima značajne delove iz istorije koji karakterišu njihove gradove i države.

“Od ruskih učenika čuli smo i neke zanimljive podatke da je u 16. veku u Šui bio car Ivan Grozni dok je išao u pohod na Kazan. Čuli smo i da su u 17. veku u Šuji počeli da dolaze strani trgovci. U Šuji su napravljene tkanine i sapun.  Zanimljivo je da je na grbu Šuje prikazan komad sapuna. Zanimljiv je i podatak da u Voskresenskoj katedrali u Šuji se nalazi  ikona Šujsko-Smolenske Bogorodice. I pored hrama najviši zvonik u Rusiji”, kaže Đorđe Bojanić.

“Šuja je grad na reci Tezi. Grad se nalazi na dve obale reke. Nedaleko od Šuje nalazi se veliki grad Ivanovo, to je centar našeg Ivanovskog regiona. Ivanovska oblast je u centru Rusije. Velika ruska reka Volga teče kroz nju. Grad je sagrađen u 14. veku, a možda i ranije”, ispričao je niškim đacima istoričar Aleksandar Nikolajevič Muravjov.

U bivšoj muškoj gimnaziji u Šuji studirao je poznati pesnik Konstantin Balmont. Njegov život je bio delimično povezan sa Srbijom. Konstantin Balmont je popularan ruski lirski pesnik početkom 20.veka.

“Prijateljstvo ga je povezalo sa srpskim naučnikom Aleksandrom Belićem. Poznati pisac je mnogo prevodio Srpske narodne pesme i čak naučio srpski jezik. U našem gradu je 13 škola i četiri koledža. Postoji i odeljenje državnog univerziteta u Ivanovu. Grad ima nekoliko muzeja i jedan bioskop. Kroz grad prolazi pruga. Grad ima svoju televiziju i radio. Mnogi stanovnici se bave sportom u sportskom kompleksu”, ispričao je niškim đacima istoričar Aleksandar Nikolajevič Muravjov.

Pozdravi, srca i poljupci na kraju časa

OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša je već duži niz godina u međunarodnoj saradnji sa ruskim školama, urađeno je zajednički oko desetak dokumentarnih filmova.

„Ovakav vid nastave veoma pozitivno utiče na motivaciju današnjih učenika, kojima nije strana ova nova tehnologija, ovim načinom lako dolaze do novih informacija i mogu se upoznati sa nekim novim kulturama i istorijom“, dodaje Bojanić.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije