Srbiji fale zavarivači: Prekvalifikacija za najtraženija zanimanja

Srbiji trenutno najviše nedostaju građevinski radnici, zavarivači, bravari, automehaničari, vozači, konobari, pekari, mesari, ali i web dizajneri i programeri svih jezika, tvrde u udruženjima poslodavaca i agencijama za zapošljavanje.

Kako ističu, u skorijoj budućnosti imaćemo najveći problem sa velikim nedostatkom niskokvalifikovane radne snage pa će ona morati da se uvozi.

U jednoj kompaniji za zapošljavanje kažu da su glavni faktori koji utiču na stvaranje deficita radnika na tržištu rada u Srbiji, između ostalog, izuzetan rast i razvoj digitalizacije.

Na veliki nedostatak radne snage ukazao je, prošle godine, i ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević. On je istakao da bi Srbija za nekoliko godina mogla da ostane bez prodavaca, vozača, pekara, radnika u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

Nacionalna služba za zapošljavanje je na osnovu anketiranja poslodavaca sprovedenih poslednjih nekoliko godina došla do zaključka da će poslovi u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i dalje biti veoma traženi na tržištu rada.

Kako navode, najtraženiji će biti stručnjaci za elektrotehniku i elektroniku, za industrijsku tehniku i robotiku, kao i za oblast finansija, zatim analitičari prometa i investicija, stručnjaci za upravljanje rizicima u preduzećima, različite vrste savetnika posebno u malim preduzećima, ali i genetičari, molekularni biolozi, stručnjaci za obrazovanje na daljinu, stručnjaci za različite vrste ispitivanja i merenja svojstva materijala, kao i arhitekte, urbanisti, dizajneri, projektanti, mikrotehničari…

Dodeljeni sertifikati polaznicima obuke za zavarivače u Nišu

Tržište rada bogatije je za 14 zavarivača iz Niša, kojima su nedavno dodeljeni setifikati o uspešno završenoj obuci za jedno od najtraženijih zanimanja u Srbiji.

Polaznici su bili nezaposleni bez kvalifikacija ili niskokvalifikovani, a po završetku obuke i polaganju ispita skoro polovina njih je stupila u radni odnos.

Na obuku za zavarivače, koju je NSZ organizovala u saradnji sa Mokrogorskom školom menadžmenta, Akademijom „Oksford“ i Narodnim univerzitetom grada Niša, prijavio se 21 polaznik.

Tromesečna obuka trajala je od juna do septembra i podrazumevala je 360 časova, od kojih je 120 časova teorijske i 240 časova praktične nastave.

Od 21 polaznika 20 je izašlo na završni ispit, a položilo ga je četrnaestoro, dok je jedan polaznik odustao u toku obuke. 

EU podrška Nacionalnoj službi za zapošljavanje

Obuka za zavarivače sprovedena je u okviru projekta „EU podrška Nacionalnoj službi za zapošljavanje“, direktni grant koji je Evropska unija dodelila NSZ i kroz koji se uspešno sprovode obuke na zahtev poslodavca, subvencije za otvaranje novih radnih mesta, subvencije za samozapošljavanje i obuke za potrebe tržišta rada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije