Srbija dobija 21 ministarstvo: Tri nova ministarstva

Vlada Srbije imaće 21 ministarstvo, navodi se u Predlogu zakona o ministarstvima, koji je u skupštinsku proceduru uputila grupa od 167 poslanika.

Vlada Srbije
Vlada Srbije

Formiraće se Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i Ministarstvo za brigu o selu.

Na čelu novog Ministarstva za brigu o selu mogao bi se naći Milan Krkobabić, dosadašnji ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, pišu Novosti.

List dodaje da će SPAS Aleksandra Šapića najverovatnije dobiti Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji. Tu se kao najozbiljniji kandidat za šefa pominje Ratko Dmitrović, koji je na toj listi izabran za poslanika.

Nova Vlada Srbije, čije se formiranje očekuje sledeće sedmice, pored pomenuta tri imaće i Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, kao i Ministarstvo za evropske integracije.

Takođe, biće i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo omladine i sporta, kao i Ministarstvo kulture i informisanja.

U Predlogu zakona više nema ministarstava bez portfelja.

Podsetimo, predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izabran je za novog predsednika Skupštine Srbije. On je naveoda će zakazati sednicu Skupštine Srbije, nakon što dobije Predlog zakona o ministarstvima.

Skupština će o predlogu zakona raspravljati po hitnom postupku u subotu, 24. oktobra, kako bi nova Vlada mogla da bude izabrana, najavljeno je, u sredu 28. oktobra.

Sednica predsedništva Srpske napredne stranke (SNS), posle koje bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude poznat sastav nove Vlade Srbije, biće održana u nedelju, 25. oktobra, u 10 časova.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Film Nove mreže prikazan na Fažana media festu

Nakon premijere na otvaranju Nišville jazz teatarskog festivala, dokumentarni...

Uspeh negotinskih vinara – od snova i ljubavi do održive budućnosti

Na istoku Srbije, u neposrednoj blizini Negotina, smešten je...

Umrežavanjem do bolje komunikacije ekoloških udruženja sa lokalnom samoupravom

Formiranje mreže ekoloških udruženja pozitivan je i dobar iskorak...

SVE(T) na leđima žene-Mirjana Karanović na otvaranju Teatarskog festivala

Premijera dokumentarnog filma „ SVE(T)na leđima žene“ – o...