Serološko testiranje i u 27 privatnih laboratorija, skuplje i do četiri puta

Serološki testovi na virus korona u pojedinim privatnim laboratorijama skuplji su i do četiri puta nego u državnim, pišu „Novosti“.

Dozvolu za serološka ispitivanja na virus korona dobilo je 27 privatnih laboratorija, rečeno je za taj list u Ministarstvu zdravlja. 

Kada je u svim kovid ambulantama i zavodima za javno zdravlje od 1. jula omogućena ta vrsta testiranja na lični zahtev, propisana je i jedinstvena cena od 1.200 dinara. 

Serološko testiranje bilo je skuplje jedino u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), koji ovu proveru naplaćuje 3.000 dinara i to opravdava činjenicom da primenjuje nešto drugačije testove nego ostale državne laboratorije. 

Privatnici, međutim, samostalno određuju cenu serološkog testa, pišu „Novosti“. Tako je u jednoj od najvećih beogradskih privatnih zdravstvenih ustanova serološki test 3.900 dinara, a visoku cenu oni su objasnili time da rade antigensko testiranje. 

U drugoj, takođe, velikoj beogradskoj privatnoj klinici serološki test je još skuplji i košta 4.500 dinara i oni rade test na oba antigena, na IgG koji pokazuje da li je osoba bila u kontaktu sa virusom i ima antitela, i IgM antitela čije prisustvo u krvi ukazuje na aktivnu infekciju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije