Šansa za roditeljstvo: Neophodan stav struke o vakcinaciji i vantelesnoj oplodnji

Zbog toga što još uvek ne postoji zvaničan stav struke u Srbiji o tome koliko vremena treba da prođe od vakcinacije do početka postupka za vantelesnu oplodnju, iz Udruženja Šansa za roditeljstvo kažu da to dodatno opterećuje parove koji se suočavaju sa problemom steriliteta.

Udruženje Šansa za roditeljstvo jedino je udruženje na teritoriji Srbije koje zastupa parove i pojedince koji se suočavaju s problemom neplodnosti i ima više od 6000 registrovanih članova iz cele Srbije. Po evropskoj statistici svaki 6. par suočava se nekim problemom steriliteta, pretpostavlja se da je slična situacija i u Srbiji.

Prethodna godina bila je za sve parove s problemom infertiliteta dodatno traumatična i stresna, a između ostalog bili su dva puta zaustavljeni procesi vantelesne oplodnje zbog pandemije korona virusa što je izazvalo još veći stres i strah kod ove osetljive grupe.

Od septembra meseca 2020. godine neometano se izvode komisijski pregledi i vantelesna oplodnja u Srbiji, a povećan je i broj finansiranih VTO postupaka od strane RFZO-a, i podignuta je i starosna granica za ženu. Pitanje, koje je od velike važnosti za sve one koji ulaze u proces lečenja neplodnosti i planiraju trudnoću, jeste kada se vakcinisati i da li se vakcinisati? Kada je bezbedno i koje su preporuke struke kada je u pitanju vantelesna oplodnja i lečenje infertiliteta?

Ne postoji zvaničan stav struke u Srbiji koja se bavi asistiranim reproduktivnim tehnologijama o vakcinaciji i neophodnom vremenu koje je neophodno da prođe nakon vakcinacije kako bi se započeo VTO postupak. Pacijentima u Srbiji koji se suočavaju s problemom neplodnosti neophodan je jasan stav stručnih lica iz ove oblasti – oblasti lečenja neplodnosti.

„Mnogo poziva i imejlova dobijamo u vezi sa ovim pitanjem na dnevnom nivou. Ljudi su zbunjeni, različite informacije se pojavljuju na portalima i u medijima uopšte. Centar za vantelesnu oplodnju dnevno pozove više od 50 parova iz cele Srbije. Mnogi imaju pitanja u vezi sa vakcinacijom. Mi odgovor za sada nemamo. Želimo zvaničan stav struke u vezi sa ovim pitanjem“, kaže Sandra Jovanović, predsednica Udruženja.

zena
Predsednica Udruženja Sandra Jovanović; Foto: Šansa za roditeljstvo

Takođe, Jovanovićeva je naglasila da po smernicama ESHRE (European Sociaety of Human Reproduction and Embryology) i IFFS (International Federation of Fertility Societies) postoje jasna uputstva u vezi sa vakcinacijom kod žena koje žele trudnoću.

„Svakako da izbor da li će se neko vakcinisati ili ne – postoji. To je indivudualna odluka. Ipak, preporuke ovih vodećih društva kažu da žene koje planiraju trudnoću, ali još nisu trudne, imaju opciju da odlože trudnoću do trenutka koji nudi efikasno ublažavanje rizika od zaražavanja (tj. znatno smanjeni prenos virusa ili dostupnost vakcina) ili da nastave sa planiranjem trudnoće i potraže COVID-19 vakcinu što je pre moguće. Takođe, naglašavaju da svaki izbor nudi potencijalne koristi i rizike. Odlaganje trudnoće može predstavljati najmanji rizik, ali možda nije najbolja opcija, naročito za one žene koje imaju smanjenu ovarijalnu funkciju, bez obzira na njihove godine.Vakcinacija može imati veću korist ako pacijent smatra da je potencijalna korist od vakcinacije veća od rizika od infekcije, vezano za njegovo trenutno vreme i mesto“ kaže Jovanovićeva.

Zato je vrlo važno da struka iz naše zemlje izađe sa jasnim stavom za naše pacijente, zaključak je ovog Udruženja.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije