Samo 30 odsto žena u Srbiji bavi se sopstvenim biznisom

Na rukovodećim pozicijama u Srbiji nalazi se 71 odsto muškaraca i tek 30 odsto žena, tačnije 152.463 njih. Sopstveni biznis u našoj zemlji pokrenulo je oko 135.000 žena, što je takođe 30 procenata od ukupnog broja vlasnika. Sa druge strane, 40 odsto svih preduzetnika koji propadnu u prvih pet godina postojanja čine žene.

kompjuter i telefon
Foto: Pixabay

Ovo su podaci do kojih je Addiko 100 najvećih došao detaljnom analizom položaja žena u biznisu u našoj zemlji.

Ovaj regionalni privredni projekat ove godine je počeo sa radom i u Srbiji, nakon više od decenije aktivog učešća u stvaranju boljih uslova za male kompanije i promociji najuspešnijih primera poslovanja velikih korporacija na lokalnim tržištima Balkana.

Najviše žena rukovodilaca u Beogradu

Prema podacima u Srbiji je najviše žena rukovodilaca, odnosno njih 10.823, u organizacijama koje funkcionišu na bazi učlanjenja. Slede frizerski i kozmetički saloni sa 10.112, zatim računovodstveni, knjigovodstveni i revizorski poslovi, kao i poslovno savetovanje sa 6.067, a potom i restorani i pokretni ugostiteljski objekti sa 5.884 žena na čelu.

NAJČEŠĆA IMENA SU JELENA, MARIJA I DRAGANA, DOK JE NAJZASTUPLJENIJE PREZIME MEĐU ŽENAMA RUKOVODIOCIMA – JOVANOVIĆ.

Ubedljivo najviše žena rukovodilaca zaposleno je u Beogradu, a tri najdominantnije opštine su Novi Beograd sa 8.173, Stari grad sa 5.363, Palilula sa 5.318 i Zemun sa 5.019 dama na vodećim pozicijama. Nakon prestonice slede Novi Sad sa 11.820 i Subotica sa 3.525 žena rukovodilaca.

Najmanje žena prisutno je u delatnostima bolnica, doradi semena, eksploataciji sirove nafte, ali i iznajmljivanju i lizingu opreme za vazdušni, a potom i vodeni transport.

Čak 14.500 žena na odlučujućim funkcijama rođeno je između 1975. i 1978. godine.

O projektu

Projekat Addiko 100 najvećih kroz aktivne kampanje, istraživanja, skupove i panel diskusije, teži da obezbedi podršku privrednim subjektima na lokalnim tržištima regiona.

Cilj ovog projekta je i da promoviše stabilne kompanije, kao najbolje primere poslovanja i putokaz za one koji prave prve korake u svom biznisu.

Njihov rad predstavlja se kroz publikaciju “100 najvećih” koja sadrži potpuno objektivne rang liste1.000 najboljih kompanija razvrstanih po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu, investicijama i brojnim drugim parametrima poslovanja.

Addiko 100 najvećih ove godine se pod sloganom “Množimo prilike, delimo uspehe” po prvi put realizuje u Srbiji, u strateškom partnerstvu sa Addiko bankom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije