Roditelji probudite se! Deci preti opasnost na društvenim mrežama

Porast vršnjačkog i digitalnog nasilja

Svaka četvrta devojčica u Srbiji starija od 10 godina otišla bi na upoznavanje sa osobom koja joj je “prijatelj” na društvenim mrežama, a svaki treći osnovac žrtva je elektronskog nasilja.

Ovo su zvanični podaci istraživanja od pre nekoliko godina, a broj slučajeva nasilja na internetu je u konstantnom porastu posebno među decom i mladima.

Ovi zabrinjavajući podaci o nivou neinformisanosti dece, roditelja i nastavnika o elektronskom nasilju, za posledicu imaju neprepoznavanje problema i opasnosti, i vrlo često tragične rezultate.

“Pedofilija je jedna od vrsta zloupotreba dece na internetu, zatim cyber bullying koji ima zastrašujuće posledice na psihu deteta, kao i zloupotreba fotografija, ličnih podataka, delovanje sekti na internetu, dečija pornografija i dečija prostitucija”, kažu u Fondaciji Tijana Jurić.

85 odsto dece u Srbiji ima mobilni telefon
85 odsto dece u Srbiji ima mobilni telefon

Roditelji nemaju uvid u aktivnosti dece na mrežama

Prema istraživanju Ipsos stratedžik marketinga, koje je urađeno za potrebe beogradske kancelarije UNICEF-a, skoro 80 odsto roditelja veruje da neće baš njihovo dete da postane žrtva digitalnog nasilja.

85 odsto dece u Srbiji poseduje mobilni telefon

Studija koja je rađena sa 614 roditelja, staratelja ili hranitelja dece uzrasta od 8 do 17 godina, pokazuje da više od 85 odsto dece u Srbiji ima mobilni telefon, a 63 odsto školaraca poseduje smartfon preko koga ima direktan pristup i internetu.

Svako drugo dete ima sopstveni IT uređaj sa kojeg samostalno, bez ikakvog uticaja ili nadzora odraslih, može pristupiti mreži, a više od 85 odsto dece koja koriste internet, provodi na njemu više od sat vremena dnevno.

“Ukradena bezbednost”

Fondacija Tijana Jurić iz tog razloga sprovodi program edukacija dece, mladih i odraslih o bezbednosti na internetu na nivou cele Srbije.

Tribina „Ukradena bezbednost“ jedna je od edukativnih aktivnosti koja obrađuje sve važne teme koje se tiču bezbednosti dece na internetu.

“Tribina „Ukradena bezbednost“ traje oko sat vremena, a namenjena je, pre svega, roditeljima koji nemaju priliku da se često informišu o svim opasnostima koje vrebaju decu u školi, na ulici i na internetu. Osim roditelja, za ovu temu su često zainteresovani i prosvetni radnici, socijalni radnici, kao i drugi stručnjaci koji u svakodnevnom radu sa decom brinu o njihovoj bezbednosti”, kažu u Fondaciji.

Tribina „Ukradena bezbednost“ biće održana 26. marta u Oficirskom domu u Nišu sa početkom u 18h.

Glavni predavači tribine su pisac i novinar Vlada Arsić, kao i osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, Igor Jurić, koji vrlo realistično, na momente surovo i oštro, govore o lošim pojavama u društvu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije