Roditelji dece obolele od raka konačno dobili pravo na plaćeno bolovanje

Skupština Srbije usvojila je novi zakon o zdravstvenom osiguranju

Izmene koje je 2013. godine NURDOR predložio ministarstvu zdravlja – a koje predviđaju da bolovanje roditelja deteta obolelog od maligne bolesti traje sve vreme dok traje lečenje uz naknadu zarade od 100% – usvojene su u celosti u tekstu novog zakona.

Foto: NURDOR

U NURDOR-u kažu da je ovo veoma važna stvar pre svega za porodice u kojima dete oboli.

“Prisustvo roditelja za sve vreme trajanja lečenja i materijalna sigurnost porodice jedni su od najvažnijih uslova da bi proces lečenja tekao mirno i bio uspešan. Na ovaj način sistem i država staju iza onih kojima je potrebna podrška obezbeđujući im neophodnu sigurnost i mogućnost brige o porodici, onda kada je život deteta ugrožen”, saopštavaju iz NURDOR-a.

Takođe, ovo je veoma važan korak za NURDOR jer pokazuje da borba za bolje, kada je iskrena i istrajna, nikada nije uzaludna.

“Uspeli smo prošle godine da otvorimo najmoderniju bolnicu dečje hemato-onkologije na Balkanu, uspeli smo ove godine, nakon dugotrajne borbe, da uvrstimo Srbiju među zemlje koje pružaju zakonsku podršku porodicama u kojima dete oboli od raka. To nam pokazuje da i društvo i država u Srbiji mogu imati sluha za filantropiju, brigu o drugima i podršku onima koji ne mogu sami. Važno je samo da stvari radimo zajedno, posvećeno i transparentno”, kažu u NURDOR-u.

Aktivistkinje NURDOR-a; Foto: NURDOR

Borba za bolovanje traje od 2013.

U NURDOR-u kažu da je projekat “bolovanje” koji su roditelji dece obolele od raka otvorili 2013. će na veliku sreću svih zaključen što se tiče inicijative za izmene zakona. Aktivisti će nastaviti da prate kako će ova rešenja funkcionisati u praksi i biće na raspolaganju svim roditeljima kojima bude potrebna podrška u ostvarivanju ovih prava.

“Zahvalni smo svima vama koji ste bili uz nas u borbi za “bolovanje”, svim volonterima, donatorima i medijima čija je podrška bila neizmerno važna. Pozdravljamo ovaj potez nadležnih i srećni smo da vidimo da postoji sluh za rešavanje problema i pružanje svake moguće podrške deci oboleloj od raka i njihovim porodicama. To je jedan od veoma važnih segmenata populacione politike i država koja želi da je unapredi mora pokazati najveći mogući stepen brige o oboleloj deci”, kažu u NURDOR-u.

U Nacionalnom udruženju roditelja poručuju da su spremni da budu deo svake inicijative za dalje unapređenje svakog segmenta pedijatrijske onkologije i filantropije u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Amber Alert: Podrška od Nišlijke koja je za malo izbegla zlostavljanje

Zbog toga što je kao jedanaestogodišnja devojčica umalo bila...

Na današnji dan oslobođen Niš: Od turske kasabe do modernog grada

Posle pet vekova vladavine Turaka, Niš je oslobođen 11....

ZOO kutak u Kamenici organizuje novogodišnja druženja sa Deda Mrazom

U susret novogodišnjim praznicima volonteri ZOO kutka u Kamenici...

Najnovije