Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Autor:B. J.

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja

Ratni užasi koji su zadesili Izrael, uzdrmali su svet, a mlada niška rukometašica Teodora Petković, igračica izraelskog kluba Holan, našla se usred ovog dramatičnog stanja. Nakon što je učestvovala na takmičenju u Španiji, Teodora se vratila u Tel Aviv, gde ništa nije ukazivalo na to da će se suočiti s ratnim dešavanjima koja su usledila.

U ranim jutarnjim časovima, sirene su zazvonile i ozbiljno upozorile na stvarnost u Tel Avivu. Teodora je odlučila da podnese hrabro ovu situaciju, iako je bila uplašena.

„Trebalo je da ovo bude moja druga sezona u Izraelu. Sva sreća da sam promenila mesto boravka prošle godine jer je upravo to područje gde sam bila bilo granatirano. Bila sam uplašena kada sam čula sirene. Bilo je rano ujutru, bila sam u šoku, nisam znala šta da radim. Prva reakcija je bila odlazak na stepenište, nakon toga odlazak u sklonište. Noćili smo tamo“, priča Petković.

Situacija je bila toliko ozbiljna da nije mogla da obavesti svoje najbliže o svom trenutnom položaju jer joj je telefon bio nedostupan. Kao i mnogi drugi građani Tel Aviva, morala je da čeka uz nadu se da će se sve okončati na siguran način.

„Bili smo u skloništu vrlo brzo, svi su bili uplašeni, niko nije mogao da me dobije jer smo bili nekoliko metara pod zemljom. Mama je videla vesti i možete misliti kako je reagovala. Bila je frapirana. Ne samo ona već i svi ljudi iz moje okoline koji su znali da sam tamo. Svi su još potreseni i u šoku“, ističe Petković.

Let za Beograd u poslednjem trenutku

U tim trenucima za Teodoru i njenu porodicu bilo je najvažnije da stigne do Srbije. Letovi su se masovno otkazivali dok je na aerodrom „Ben Gurion“ u Tel Avivu pristizalo sve više i više ljudi. Za let Air Srbije saznala je u poslednjem trenutku.

„Na kraju sam u nedelju uveče saznala za let. Rekli su mi samo da imam pola sata vremena do čekiranja za vanredni let za Beograd. Bilo je oko 140 putnika. Na aerodromu je bila prevelika gužva, nismo znali da li će za sve nas biti mesta. Ali, na kraju, svo smo se vratili živi i zdravi“, objašnjava ova mlada devojka.

Teodora Petković u dresu izraelskog Holona; foto: privatna arhiva

Neizvesnost oko sportske karijere

Nakon što je preživela ovu traumatičnu situaciju, Teodora sada razmišlja o budućnosti svoje karijere u rukometu. Iako trenutno nije jasno kako će njen klub u Izraelu funkcionisati, njena strast prema rukometu i želja da se vrati treninzima i takmičenjima ostaju nepromenjene.

„Meni ostaje da čekam, da vidimo kako će situacija da se odvija u Izraelu. Ako ne, onda možda neka druga zemlja, neki drugi klub negde gde je mirnije, bez stresa. Svakodnevno sam u kontaktu sa mojim klupskim drugaricama i drugim ljudima sa Balkana koji su tamo i niko nije očekivao da će se nešto ovako desiti i da će imati takav sled. Iz kluba su mi još na početku ove situacije rekli da, poznavajući ranije prilike, neće biti ozbiljnijih problema i da u svakom trenutku mogu da se vratim u Srbiju. Međutim, ovakav razvoj ratnih sukoba šokirao je i njih“, kaže Petković.

Kako bi ostala u kondiciji Teodorin bivši klub Naisa odlučio je da joj pomogne i omogući treniranje i rad u poznatom sportskom okruženju kako bi joj pomogao da se vrati na staze uspeha koje je već ostvarila u svojoj karijeri.

Teodora Petković ima 24 godine, karijeru je započela u Naisi kada se 2017. priključila prvom timu. Potom je igrala i za RK Zaječar 2021. godine da bi se za prolećnu sezonu 2022. vratila u Naisu. Nakon toga je od jesenje sezone 2022. počela da trenira za izraelski Holon gde je i sada pod ugovorom. Igra na poziciji levog beka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Najnovije