Raste broj zaraženih u Srbiji, pozivaju se lekari iz dijaspore da pomognu

U Srbiji su danas do 18 časova registrovana ukupno 222 potvrđena slučaja COVID-19. Od poslednjeg izveštaja, testirani su uzorci 61 osobe, od kojih je 34 pozitivno i 27 negativno na novi koronavirus. Od 34 potvrđena slučaja od poslednjeg izveštaja, njih 21 je hospitalizovano, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja, dok njih 13 ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

Covid 19, ilustracija

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak do danas, do 18 časova, testirana je ukupno 761 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Do sada Covid 19 odneo je dve žrtve u Srbiji, pošto je umrla jedna starija žena (92) koja je bila na mehaničkoj ventilaciji pluća.

Kineski eksperti zadovoljni preduzetim merama u Srbiji

Član Кriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid 19, epidemiolog dr Predrag Кon izjavio je da su se kineski eksperati, na prvom sastanku sa Štabom, veoma povoljno izrazili o merama koje je Vlada preduzela u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa.

Кon je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije najavio da će razgovor sa kineskim lekarima o svim detaljima i narednim merama biti nastavljen.

Doktorka Darija Кisić Tepavčević sa Institita za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ najavila je da će građani od sutra biti izveštavani jednom dnevno, u 15 sati, o epidemiološkoj situaciji.

Sa današnjeg presa; Foto: press služba Vlade Srbije

Ona je objasnila da se to čini imajući u vidu činjenicu ograničenja kretanja, dodavši da će sve informacije i dalje biti dostupne, samo se menja dinamika izveštavanja.

„Od sutra izveštavaćemo jednom dnevno na konferenciji za štampu u 15 časova, u Vladi. Nije se promenila epidemiološka situacija, osim što hoćemo da budemo efikasniji i operativniji. Izveštaj od 15 časova obuhvataće od sutra rezultate svih testiranja od 15 časova prethodnog dana do 15 časova tekućeg dana“, rekla je Кisić-Tepavčević.

Poziv srpskim medicinarima iz dijaspore da pomognu

Program “Tačka povratka”, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Vlade Republike Srbije i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije i uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP), poziva slobodne medicinske radnike i radnice u inostranstvu da se prijave ukoliko su spremni da se, ako ustreba, privremeno vrate u zemlju i svojim znanjem, iskustvom i veštinama pomognu u borbi sa epidemijom koronavirusa u Srbiji.

„Usled rastućeg pritiska na zdravstveni sistem, u želji da se na vreme pripremimo i podržimo borbu za očuvanje života i zdravlja građana Srbije, pozivamo sve slobodne zdravstvene radnike i radnice, lekare, medicinske sestre, medicinske tehničare i druge zdravstvene stručnjake koji se nalaze u inostranstvu, da dostave informacije o svojoj raspoloživosti, kao i konkretnom stručnom znanju i iskustvu“, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Ove informacije koristiće se radi evidencije kapaciteta, uspostavljanja saradnje i potencijalnog konkretnog volonterskog angažmana u obezbeđivanju pomoći najugroženijim građanima u najkraćem mogućem roku.

Vlada Republike Srbije, Program “Tačka povratka” i UNDP pozivaju sve koji žele da odgovore na ovaj poziv da to učine popunjavanjem onlajn obrasca na adresi tačkapovratka.rs

Кontakt osoba je Ivan Brkljač, direktor programa za cirkularne migracije – „Tačka povratka“, a možete ga kontaktirati putem mejla medicina@tackapovratka.rs ili telefona +381 11 3050 540 i +381 60 6969 138.

O programu za cirkularne migracije „Tačka povratka“:

„Tačka povratka“ je platforma čija je misija da srpskoj dijaspori pruži informacije o svim načinima stupanja u kontakt sa Srbijom, te mogućnostima za pružanje pomoći kao i cirkulaciji informacija za pojedince koji žele da se vrate u zemlju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije