„Ranisan“ i „Ranitidin“ povučeni sa tržišta Srbije

Kompanija „Hemofarm“ saopštila je da je „iz predostrožnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja građana Srbije“, donela odluku o dobrovoljnom, preventivnom povlačenju sa tržišta svih serija leka „ranitidin“.

Lek „ranitidin“ sadrži aktivnu supstancu ranitidin-hidrohlorid, a prema upozorenju Evropske agencije za lekove, u pomenutoj aktivnoj supstanci detektovane su nečistoće pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA), obrazloženo je u saopšenju kompanije „Hemofarm“. 

U dokumentu Evropske agencije za lekove (EMA) izražena je sumnja u mogući štetan uticaj nađene količine nečistoće NDMA na ljudsko zdravlje, a što će naknadnim ispitivanjima biti potvrđeno ili opovrgnuto. Agencija za lekove i medicinska sredstva informaciju o povlačenju „ranitidina“ objavila je na svom sajtu.

Navedeno je da je, osim „Hemofarmovog“ leka, iz prodaje povučen i „ranisan“ kompanije „Aktavis“, koji takođe sadrži ranitidin kao aktivnu supstancu. Kako se dodaje, Evropska agencija za lekove, u uskoj saradnji sa nacionalnim agencijama za lekove, izvršiće proveru svih gotovih lekova koji u sebi sadrže aktivnu supstancu ranitidine-hidrohlorid različitih proizvođača. 

Kontrola je počela 12. septembra i sprovodi je Komitet za humane lekove (CHMP), čiji će nalaz biti pravno obavezujući za sve zemlje EU, što će i kompanija „Hemofarm“, koja posluje u skladu sa evropskim principima, takođe poštovati. 

Šta je lek „ranitidin“ i čemu je namenjen?  

Lek „ranitidin“ sadrži aktivnu supstancu ranitidin koja pripada grupi antagonista H2 receptora.

Namenjen je lečenju određenih stanja i bolesti u kojima je pojačano lučenje želudačne kiseline. Koristi se i u lečenju čira na želucu, čira na dvanaestopalačnom crevu, čira posle operacije i slično. 

Na teritoriji Srbije lek „ranitidin“ nalazi se u obliku film tableta, šumećih tableta i rastvora za injekciju, a pacijentima je dostupan bez lekarskog recepta ili uz lekarski recept.

Pacijenti koji su do sada koristili „ranitidin“, trebalo bi da se obrate svom lekaru. 

Naime, na tržištu Srbije postoje lekovi iz iste grupe koji su odgovarajuća zamena za „ranitidin“, ali ne sadrže spornu supstancu NDMA.

Za sve pacijente koji koriste „ranitidin“, kompanija Hemofarm obezbedila je odgovarajuću zamenu lekom famotidin HF, koji se izdaje na lekarski recept i pacijenti ga mogu naći u apotekama. 

Ranitidin i ranisan povlače se i sa tržišta BiH i Crne Gore. Na štetnost ovih lekova posebno kad se uzimaju „na svoju ruku“, lekari su i ranije upozoravali zbog mogućih neželjenih efekata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije