Prve pahulje početkom decembra: Zimska služba u Nišu spremna

Prvi sneg u nižim predelima Srbije očekuje se 8. decembra, ali će se zbog visokih temperatura odmah otopiti, najavljuju meteorolozi.

Prema njihovim rečima, prava zima sa puno snega i temperaturama ispod nule čeka nas tek od januara.

U narednih 30 dana smenjivaće se sunce, vetar, kiša i sneg, pokazuje dugoročna prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura će se kretati od minus dva do pet, dok će najviša dnevna biti oko 10 stepeni.

Prvi sneg, koji će pasti početkom sledećeg meseca, neče se zadržati u nižim krajevima, a formiranje snežnog pokrivača moguće je samo u planinskim predelima.

Štab zimske službe – sve je spremno za prvi sneg

Da su sve pripreme koje su bile neophodne za rad Štaba zimske službe urađene, istakao je Stojan Spasić, novi komandant Štaba zimske službe.

Zimska sezona za preduzeća koji održavaju saobraćajnice počinje 15. novembra i završava se 31. marta.

„Uradili smo smotru mehanizacije u ABM “Putogradnji” koja se bavi održavanjem lokalnih puteva i u JKP „Mediana“ koja je zadužena za održavanje saobraćajnica u gradu, kao i u PZP “Trejds” koje se u toku zime stara o magistralnim, regionalnim i državnim putevima„, rekao je Spasić.

Na prvom sastanku Štaba zimske službe analizirana je situacija u svim preduzećima koja će u toku zime brinuti o prohodnosti saobraćajnica.

„Sva preduzeća su izvršila neophodne pripreme za zimski period. Nabavljene su potrebne količine industrijske soli, kamenog agregata i kalcijum hlorida i spremno dočekuju predstojeći zimski period“, kazao je Spasić.

On je posebno istakao spremnost JKP “Mediana” koje će ovu zimu dočekati sa obnovljenim voznim parkom i novim kamionima.

Zimska služba JKP Mediana ove zime raspolagaće sa više od 20 vozila i mašina za zimsko održavanje puteva, a u svakom trenutku dežuraće 10 ekipa, što je dvostruko više nego prethodnih godina
Zimska služba JKP Mediana ove zime raspolagaće sa više od 20 vozila i mašina za zimsko održavanje puteva, a u svakom trenutku dežuraće 10 ekipa, što je dvostruko više nego prethodnih godina

Više vozila i novine u čišćenju puteva

Nabavljena su šest nova vozila tipa MAN sa raonicima i sada je u rad zimske službe uključeno 19 vozila na čišćenju snega i posipanju soli što do sada nije bio slučaj.

„Novina je i to da je ovo preduzeće uvelo dežurstvo 10 mobilnih ekipa u odnosu na pet kako je bilo ranije. To znači da će se čišćenje ulica raditi i brže i efikasnije i da će se to posebno videti u ulicama prvog i drugog stepena prioriteta”, dodao je Spasić.

Niški bulevari će ove zime biti čišćeni u paru

“Istovremeno će se čistiti obe trake na bulevarima što do sada nije bio slučaj”, dodao je Spasić.

Vreme čišćenje će biti značajno skraćeno.

„Do prošle godine svaka ekipa je imala front rada od 50, a sada će to biti od 25 do 30 kilometara pa će neke ulice u toku noći ili dana, biti očišćene i više puta da bi kvalitet čišćenja bio odgovarajući”.

Kupljeni su novi kamioni, ali i niz manjih vozila, tako da će se sneg mnogo efikasnije uklanjati sa ulica u svim visinskim zonama i delovima grada, ali i parkovima, trotoarima i šetalištima
Kupljeni su novi kamioni, ali i niz manjih vozila, tako da će se sneg mnogo efikasnije uklanjati sa ulica u svim visinskim zonama i delovima grada, ali i parkovima, trotoarima i šetalištima

Više ekipa na terenu

„Obezbedili smo četiri smene po deset ekipa, a to znači da imamo 40 vozača koji su prošli obuku za rad u zimskim uslovima i svi su spremni za rad. Imamo i 12 novih vozača i verujem da će raditi uspešno jer ništa nismo prepustili slučaju“, objašnjava Spasić.

Niški trgovi čistiće se posebnom tečnošću

„Kada se radi o čišćenju trgova, nabavljene su tri male mašine, bacači snega i one su namenjene čišćenju kako trgova tako i mostova ali i trotora. Nabavljeni su i traktori za čišćenje staza u parkovima. Za čišćenje trgova nabavili smo posebnu tečnost na bazi kalcijum hlorida koju ćemo koristiti i u pešačkoj zoni. Ona se koristi eksperimentalno, a ukoliko se pokaže efikasnom nabavićemo, pored sada kupljenih sedam još sedam tona.To će biti dovoljno da nekoliko puta posipamo centralni gradski trg i Obrenovićevu ulicu, a jedno posipanje traje desetak dana”, istakao je Spasić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije