Prijavljivanje dece za vrtiće preko portala eUprava

Usluga elektronske prijave dece u predškolske ustanove – eVrtić aktivna je u više od 60 gradova i opština među kojima je i Niš. Dostupna je na portalu eUprava svim registrovanim korisnicima, tako da roditelji ne moraju da dostavljaju nijedan dokument prilikom upisa deteta, niti da odlaze ni na jedan šalter.

Ova usluga namenjena je roditeljima koji su državljani Republike Srbije, a pojedine predškolske ustanove pružaju ovu uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin.

„Usluga je dostupna na portalu eUprava svim registrovanim korisnicima i prilikom njenog korišćenja automatski se pribavljaju neophodni podaci iz matične knjige rođenih, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i evidencije prebivališta, tako da roditelji ne moraju da dostavljaju nijedan dokument prilikom upisa deteta, niti da odlaze ni na jedan šalter“, navode iz Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije.

Roditelji čija su deca korisnici usluga JPU „Pčelica“ u celodnevnom boravku, a u septembru kreću sa pohađanjem predškolskog programa i nastavljaju celodnevni boravak u vrtiću ne prijavljuju svoje dete preko portala.

„Roditelji čija su deca korisnici naših usluga a od septembra prelaze na poludnevni boravak – pripremni predškolski program u trajanju od 4 sata – treba da prijave svoje dete preko portala. Roditelji čija deca do sada nisu bila korisnici naših usluga, svoju decu prijavljuju preko portala“, kažu u JPU „Pčelica“

Za decu samohranih roditelja, decu žrtava nasilja u porodici, decu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju ili decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite predškolska ustanova je u mogućnosti da prihvati prijavu elektronskim putem, ali je potrebno da roditelji podnesu relevantnu dokumentaciju kojom se dokazuje navedeni status lično u predškolsku ustanovu.

Preporuka Kancelarije za IT i eUpravu svim predškolskim ustanovama, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, jeste da se roditeljima omogući da elektronskim putem dostave ovu dokumentaciju.

Prošle godine eVrtić su koristili roditelji u 17 gradova i opština širom Srbije, a od ove godine sve lokalne samouprave pružaju ovu elektronsku uslugu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije