Preusmerenje saobraćaja kroz Grdeličku klisuru zbog naprslina na autoputu

Zbog naprslina na asfaltu na nedavno otvorenom autoputu kroz Grdeličku klisuru saobraćaj će u naredna dva dana biti privremeno preusmeren u preticajnu traku. Reč je o deonici ukupne dužine 26,3km između Caričine Doline i tunela Manajle.

autoput
Napukline na asfaltu; Foto: Putevi Srbije

Iz „Koridora Srbije“ obrazlažu da je došlo do pojave manjih naprslina (SMA, 4 cm debljine) na površinskom sloju asfalta i to na mestu gde je vršeno tehnološko prekidanje asfaltiranja u toku izgradnje.

„Radove na ovom delu deonice izvodio je „Integral Inženjering“, a okvirna cena sanacije je oko 450.000 dinara, koju će platiti izvođač jer je autoput u garantnom periodu, a i reč je o uobičajenom otklanjanju uočenih nedostataka“, kažu u Koridorima.

Stručni Nadzor i Investitor Кoridori Srbije nastaviće da prate pojavu nedostataka u toku garantnog perioda i izdavati hitne instrukcije Izvođačima za njihovo otklanjanje.

„Naglašavamo da nije došlo do većih problema i da je autoput potpuno bezbedan za saobraćaj“, kažu u ovom preduzeću.

AutoPut Grdelica
AutoPut Grdelica

Glavna deonica puštena u saobraćaj pre dva meseca

Glavna deonica Koridora 10 je završena i puštena u promet 18. maja ove godine. Na ukupno 26,3 km, na veoma teškom terenu, savladano je uspešno devet velikih kosina, izgrađena petlja Predejane, dva tunela Predejane i Manajle ukupne dužine 2,8 km i 36 mostova. Regulisano je i šest kilometara korita Južne Morave.

Trasa autoputa kroz Grdeličku klisuru najteža je deonica južnog kraka Koridora 10, a njena vrednost je 350 miliona evra.

Stručnjaci su saglasni da je izgradnja saobraćajnice kroz Grdeličku klisuru najkomplikovaniji projekat kod nas, ali i u Evropi, zbog geologije.

Koridiori Srbije Autoput Most
Koridiori Srbije Autoput Most

Na tim deonicama ugrađeno je 250.000 tona asfalta, sklonjeno 650.000 kubika kamena. Južni krak Koridora 10 u Srbiji je dug 74 kilometara, a radovi na najtežoj deonici u Grdeličkoj klisuri trajali su pet i po godina.

Poslednja deonica autoputa na južnom kraku Koridora 10 kroz Srbiju otvorena je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je tada poručio da je to dan za istoriju.

„Most Vrla je najlepši projekat na prostorima bivše Jugoslavije! Zahvalan sam i srećan što sam predsednik zemlje koja je uspela da se izbori sa stvarima sa kojima pre nismo uspeli da se izborimo“, naveo je tada predsednik Srbije u poruci.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Otvoren prvi MediGroup dom zdravlja na jugu Srbije

U centru Niša svečano je otvoren prvi MediGroup dom...

Kompanija Endava zapošljava IT stručnjake u Nišu

Nakon otvaranja kancelarije u junu, softverska kompanija Endava na...

Film Nove mreže prikazan na Fažana media festu

Nakon premijere na otvaranju Nišville jazz teatarskog festivala, dokumentarni...

Uspeh negotinskih vinara – od snova i ljubavi do održive budućnosti

Na istoku Srbije, u neposrednoj blizini Negotina, smešten je...

Umrežavanjem do bolje komunikacije ekoloških udruženja sa lokalnom samoupravom

Formiranje mreže ekoloških udruženja pozitivan je i dobar iskorak...