Preminula Neda Arnerić: Region se oprašta od voljene glumice

Proslavljena glumica Neda Arnerić preminula je u svom stanu u Beogradu, u 67. godini života.

Neda Arnerić rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu i već od rane mladosti pokazivala  je interes za scensku umetnost. Učila je balet u Dečjoj baletskoj grupi Danice Šetine (1961-1964) i bila član Dečje dramske grupe Radio Beograda (1963-1966).

Kao trinaestogodišnja devojčica (1966), snimila je svoj prvi film „San“, scenariste i reditelja Puriše Đorđevića i postala prva dečja filmska zvezda u bivšoj Jugoslaviji.

Završila je Devetu gimnaziju u Beogradu, a već 1968. godine je upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beograd u klasi prof. Milenka Maričića.

U periodu od 1969. do 1974. godine živela je i radila u inostranstvu i u Jugoslaviji, kada je snimila čak 15 filmova. Od 1974. godine živi u Beogradu, a radi u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama.

Za ulogu Delfine, u filmu „Ispravi se, Delfina“, reditelja Aleksandra Đorđevića, 1977. godine dobila je „Srebrnu arenu“ na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu „Carica Teodora“ na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, a 1980. godine, diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Dobitnica je „Zlatne arene“ na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu „Aloa – Praznik kurvi“, reditelja Lordana Zafranovića.

Bila je narodna poslanica u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije (2000—2004).

Pre deset godina dodeljena joj je Nagrada „Pavle Vuisić“, koja se dodeljuje glumcu za životno delo. Ovako je odlučio žiri koji čine prethodni dobitnici ovog prestižnog glumačkog priznanja u sastavu: Mira Stupica, Mira Banjac i Bogdan Diklić.

U svojoj karijeri, Neda Arnerić je snimila preko 110 filmova i odigrala preko 40 uloga u pozorištu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije