Pred nama blaga zima, u Evropi mnogo oluja i snega

Prvi sneg početkom decembra

Prema prognozama RHMZ-a, pred nama je blaga zima. Temperature u novembru retko će ići ispod nule. Biće i dosta temperatura iznad proseka za zimski period.

Prvu dekadu novembra obeležiće česta prolazna naoblačenja s kratkotrajnom kišom, temperatura iznad prosečnih vrednosti i povremeno jak jugoistočni vetar u košavskom području.

Krajem novembra se očekuju prve pahulje, a snežni pokrivač početkom decembra.

Prvi sneg krajem meseca
Prvi sneg krajem meseca, Niš; Printscreen RHMZ

Temperature će u novembru retko ići ispod nule, osim u planinskim predelima, ali se isto tako očekuje i natprosečno toplo vreme za taj mesec.

Projekcije vremena u Srbiji poklapaju se i sa mišljenjem stranih meteorologa koji prognoziraju da stanovnike Balkanskog poluostrva očekuje prilično mirna i blaga zima, dok će u većem delu Evrope biti mnogo oluja, snega i prodora hladnih talasa.

Prva dekada novembra; Printscreen RHMZ, Niš
Prva dekada novembra; Printscreen RHMZ, Niš

U nastavku, dugoročna pronoza za zimu 2019. godine u Srbiji.

NOVEMBAR 2019: Topliji i prosečno vlažan novembar

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha biće od 5.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12.2ºS.

Mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

DECEMBAR 2019: Blaži i prosečno vlažan decembar

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha biće od 1.7ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 7.9ºS.

Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

JANUAR 2020: Blaži i suvlјi januar. Slabi ili umereni mrazevi u trećoj dekadi janaura

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha biće od 1.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 7.1ºS.

Mesečna suma padavina tokom januara biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 12 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

FEBRUAR 2020: Blaži februar. Srednja mesečna količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha biće od 2.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 3 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

MART 2020: Topliji i prosečno vlažan mart

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 5.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.2ºS.

Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 1 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

APRIL 2020: Srednja mesečna temperatura i količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednostiu granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha od 9.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 18.7ºS.

Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije