Poziv za letnju sezonu i otvaranje 14. maja: Sve što želite je Grčka

Svako ko je vakcinisan, ima antitela ili je negativan na koronavirus biće dobrodošao u Grčku, čime će turistička sezona zvanično i započeti. Iz ministarstva turizma najavljuju otvaranje granica 14. maja.

Ministar turizma Grčke Haris Teoharis kaže da će Grčka nakon 14. maja dočekati svakoga ko je vakcinisan, ima antitela ili je negativan na koronavirus.

„Cilj nam je da otvorimo turizam do 14. maja sa određenim pravilima i ažuriranim protokolima. Do tada ćemo postepeno ukidati ograničenja ako uslovi budu dozvoljavali“, kaže Teoharis.

Atina je u cajtnotu sa vremenom kako bi pokrenula sektor koji se smatra vitalnim za nacionalnu ekonomiju i uputila je pozive za izdavanje potvrde o vakcinaciji širom EU da bi se otključala putovanja tokom predstojećih praznika.

Uprkos početnom oklevanju, Brisel veruje da će digitalna propusnica biti spremna do leta. Bez obrzira na to,  iz Evropske komisije upozoravaju na zakonske i tehničke opasnosti do kojih može doći tokom kreiranja ovog digitalnog sistema.

Svaki peti Grk radi u turizmu i sada je ova oblast u velikoj krizi. S obzirom da se dolazak drastično smanjio zbog pandemije, grčka vlada je najavila da teži da u ovoj godini privuče najmanje 50 odsto od 31,3 miliona ljudi koji su posetili Grčku pre virusa.

Ministar Teoharis je rekao da će, kad se starije i ranjive osobe budu vakcinisane, na red doći zaposleni u turističkom sektoru.

Ovosezonski turistički slogan će biti „Sve što želite je Grčka“.

plaža
Jedna od plaža na Sitoniji; Foto: Novinari Online / M.N.

Zemlja je prošla bolje od svojih kolega iz EU u rešavanju pandemije, mada takođe nije uspela da suzbije nagli porast slučajeva koronavirusa, uprkos tome što je bila u produženoj blokadi. Grčka je prošle nedelje samo u jednom danu zabeležila rekordnih 3.215 novih infekcija i 46 smrtnih slučajeva, što je dovelo do broja umrlih na skoro 7.000.

Grčka vlada je izjavila da očekuje da će se program vakcinacije u zemlji dramatično ubrzati u aprilu stigne više od 2 miliona doza vakcine Johnson & Johnson i Pzifer.

Grčka i Španija za uvođenje propusnica

Izvršno telo Evropske unije predložilo je uvođenje propusnica za koronavirus kako bi 450 miliona stanovnika do leta moglo slobodno da putuje.

Plan, o kome će se razgovarati sledeće nedelje tokom samita lidera EU, predviđa izradu sertifikata o vakcinama kako bi državama članicama EU bilo olakšano putovanje iz jedne zemlje u drugu.

O tome se razgovara nedeljama i pokazalo se da je to tema koja razdvaja. Turistička industrija i zemlje južne Evrope koje zavise od turizma poput Grčke i Španije zalažu se za brzo uvođenje propusnica, što bi moglo pomoći u izbegavanju karantina i zahteva za testiranje.

Međutim, nekoliko država članica, uključujući Francusku, tvrdi da bi bilo preuranjeno i diskriminatorno uvoditi takve propusnice jer velika većina građana EU do sada nije imala pristup vakcinama.

Da bi osigurala sporazum svih država članica, Evropska komisija je predložila da se njeni takozvani digitalni zeleni sertifikati, koji bi trebalo da budu besplatni, dostave stanovnicima EU koji mogu da dokažu da su vakcinisani, ali i onima koji su imali negativan test za virus ili imaju dokaz da su se oporavili od njega.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije