Povucite pravi potez: Podržite mladog šahistu iz Niša

Mladi šahista niže uspeh za uspehom

Mladi šahista, sa zvanjem majstorskog kandidata, učenik petog razreda Osnovne škole “Vožd Karađorđe” i član Dečijeg šahovskog kluba „Osnovac“ iz Niša, tokom proteklih nekoliko godina unazad, koliko se bavi šahom, ostvario je fantastične rezultate kako na takmičenjima na gradskom, okružnom i republičkom nivou, tako i na međunarodnim takmičenjima.

Jovan Stevanović
Jovan Stevanović; Foto: DŠK „Osnovac“ Niš

Njegovo ime je Jovan Stevanović i šahom se bavi od svoje pete godine.

Dečko od nepunih dvanaest godina, koga od svojih vršnjaka razlikuje to što je do sada učestvovao u preko 185 takmičenja u Srbiji i inostranstvu, zahvaljujući ljubavi prema šahovskim figurama, kao i nespornom talentu koji poseduje, u svojoj kolekciji već ima preko 200 pehara i duplo više medalja.

Jovan je bio učesnik Svetskog prvenstva u šahu za kadete 2015. godine u Porto Karasu (Grčka), zatim Evropskog prvenstva za kadete 2016. godine u Pragu (Češka), te Svetskog prvenstva u šahu za kadete 2016. godine u Batumiju (Gruzija) i Evropskog prvenstva u šahu za kadete 2017. godine u Konstanci (Rumunija).

Jovan okitio titulom PRVAKA SRBIJE
I mesto, Kadetsko prvenstvo Srbije 2019; Jovan okitio titulom PRVAKA SRBIJE

Najveći uspeh svakako je titula KADETSKOG PRVAKA EVROPE 2015. godine, u ubrzanom šahu, u konkurenciji dečaka do 8 godina.

Ovo su samo neki od uspeha mladog Nišlije koji se sada priprema za nove izazove, od kojih su najvažniji Evropsko kadetsko prvenstvo u Bratislavi (Slovačka), od 01. do 11. avgusta, kao i Svetsko kadetsko prvenstvo u Weifangu (Kina), od 20. avgusta do 02. septembra 2019. godine.

Da bi Jovan otišao na Evropsko i Svetsko prvenstvo i tamo pokazao svoj raskošni talenat, potrebno je oko 1.500 evra koje klub i njegova porodica ne mogu sami da obezbede.

Povucite pravi potez za prvaka Srbije

Plasman na Evropsko i Svetsko prvenstvo Jovan je izborio na Kadetskom prvenstvu Srbije, održanom u Kragujevcu od 26. aprila do 5. maja, na kojem je u grupi dečaka do 12 godina, zauzeo prvo mesto i poneo laskavu titulu KADETSKOG PRVAKA DRŽAVE.

Jovanov nastup na Evropskom i Svetskom prvenstvu biće izvanredna promocija Niša
Jovanov nastup na Evropskom i Svetskom prvenstvu biće izvanredna promocija Niša

Kao aktuelnom prvaku Srbije, organizatori Evropskog i Svetskog takmičenja snose troškove punog pansiona za Jovana u oficijalnom hotelu turnira, dok Šahovski savez Srbije snosi troškove kotizacija i upisnina na takmičenjima.

Međutim, troškove smeštaja za pratioca – roditelja, kao i troškove prevoza za Jovana i pratioca snose roditelji, odnosno klub za koji nastupa. A imajući u vidu da Jovan ima tek 12 godina, logično je da ne može sam da putuje ni u Slovačku, ni u Kinu, te je potrebno da jedan od roditelja krene sa njim, što upravo i iziskuje ove velike troškove.

„Uslov za Jovanov dalji napredak, kao i promociju niškog kadetskog šaha jeste učestvovanje na takmičenjima u Evropi i svetu, te je iz tog razloga potrebno da se Jovanu omogući odlazak na Evropsko i Svetsko prvenstvo, gde bi on na najbolji način predstavljao kako Grad Niš, tako i svoj klub, a ujedno promovisao niški šah izuzetno uspešno kao što je to činio i do sada.“, kažu u DŠK „Osnovac“.

Podržite najuspešnijeg člana šahovskog kadetskog kluba u Nišu

„Upućujemo apel društveno odgovornim kompanijama i pojedincima da zajedničkim snagama omogućimo našem mladom i nadasve talentovanom članu da uzme učešće na Evropskom i Svetskom prvenstvu, gde će se sa najboljim mladim šahistima sveta boriti za najsjajnija odličja. Na taj način ćemo doprineti jačanju šaha kao sporta, kao i motivaciji ostale dece da se aktivno uključe u rad našeg kluba i da na taj način kvalitetno upotpune svoje slobodno vreme, umesto da posežu za raznim porocima koji sve više vladaju među mladima.“, ističu u niškom šahovskom klubu.

Svi koji žele i mogu da pomognu, više informacija mogu dobiti putem broja telefona 065/2-419-206, kao i putem Emaila: dsk.osnovac@gmail.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije