Porodica podnela prijavu zbog nesavesnog lečenja dr Miodraga Lazića

Ćerka Miodraga Lazića, poznatog ratnog hirurga sa prostora bivše Jugoslavije i bivšeg direktora Urgentnog centra Niš, koji je preminuo 14. aprila od Kovida 19, podnela je prijavu inspekciji Ministarstva zdravlja. Ona u prijavi zahteva da se lekari u niškom Kliničkom centru koji su bili odgovorni za lečenje njenog oca “adekvatno sankcionišu” zbog “niza nepravilnosti, propusta i grešaka”, saznaje Danas.

Nina Vujošević je kao odgovorne za “nesavesno lečenje” njenog oca na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju, gde je i preminuo, označila pomoćnike direktora KC R. J, inače direktora ove klinike, i D. Lj, načelnika jedinice intenzivne nege na toj klinici. Ona je i sama lekar i zaposlena u niškom KC.

Lazićeva smrt je propraćena komemoracijama, sirenama, puštanjem njegove omiljene pesme “Marš na Drinu”, bilbordima ili muralima u više gradova Srbije, Republike Srpske, Crne Gore.

Čitulju u jednom dnevnom listu dao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nazivajući ga “velikim herojem” i poručujući da ga “Srbija nikada neće zaboraviti”.

Uprava KC je na dan njegove smrti saopštila da je otišao “voljeni i omiljeni doktor Laza”, podsećajući da je “spasao više od hiljadu života na bojištu, radio u ratnoj bolnici neprekidno i po 36 sati, operisao i po tri vojnika istovremeno ili oživeo srce ratnika u Istočnom Sarajevu stiskajući ga golim rukama”. U borbi protiv korona virusa  “ponovo je bio na prvoj liniji”, bez obzira što ga je samo dva meseca delilo od penzije, a on znao da je zbog zdravstvenog stanja ugrožen. “Njegovo srce nije izdržalo”, navela je uprava te ustanove, uz poruku:“Bio si i ostaješ naš heroj”.

Dr Lazić je posthumno dobio orden Svetog Romana Đuniškog Prvog stepena, najznačajne priznanjem Eparhije niške.

Pre mesec dana u Nišu je upriličena promocija knjige “ Dnevnik ratnog hirurga“ i tada je Nina Vujošević, ćerka dr Lazića, istakla je da joj veoma znači što je knjiga i promocija novog izdanja prilika da se čuje o toj knjizi, kao i o stradanju srpskog naroda i njegovoj žrtvi iz prve ruke.

Orden Svetog Romana posthumno dodeljen doktoru Lazi
Orden Svetog Romana posthumno dodeljen doktoru Lazi: Foto: Eparhija niška

Samo mesec i po dana kasnije, 28. maja, Lazićeva ćerka u prijavi, u koju je Danas imao uvid, navodi da su na Klinici za anesteziju, koja inače u vreme epidemije zbrinjava najteže kovid pacijente, postojale “očigledne greške u prijemu, lečenju i ophođenju prema njemu”. Kao jednu od grešaka navodi da je, po odluci R. J, navodno prerano skinut sa repiratora, iako su anesteziolozi porodici govorili da “nije indikovano” da se to učini pre vremena. Stavljen je na respirator 11. aprila rano ujutru, a skinut sutradan posle ponoći, što je uradio mladi anesteziolog, “sa specijalističkim stažom od par meseci, koga je R. J. poslao da to uradi”.

„…Kao porodica pacijenta, pokušavamo da utičemo da se ekstubiranje ne učini rano i ugrozi mogućnost oporavka, tim pre što je dr Lazić patio od teškog oblika klaustrofobije, koja je posledica više godina koje je proveo u ratovima kao lekar dobrovoljac, zbog čega nije mogao dugo da trpi kiseoničnu masku, što su svi zaposleni na ovoj klinici vrlo dobro znali. Sve vreme nakon skidanja sa repiratora dr Lazić, … u jako lošem stanju, boreći se za vazduh, moli da ga vrate na respirator, što anesteziolozi ne čine, najgrublje odbijajući pacijentovu poslednju želju, i ne dozvoljavajući mu da učestvuje u sopstvenom lečenju, što je u suprotnosti sa Etičkim kodeksom“, navodi se u prijavi.

U njoj se još kaže da je Lazić intubiran tek 14. aprila ujutru iako mu se stanje pogoršalo prethodnog dana popodne. Izražava se sumnja da je uopšte primao terapiju koju su mu indikovali infektolozi, među kojima i eksperimentali lek “tocilizumaba”, čiju upotrebu je u njegovom slučaju odobrilo Ministarstvo zdravlja. U otpusnoj listi nije navedeno da je dobijao više lekova, a infektolog, koji je po protokolu jedini nadležan da prati efekte eksperimentalnog leka, nijednom nije konsultovan, uprkos “drugačijem dogovoru“ sa R.J. U otpusnoj listi se se ne navode laboratorijski nalazi koji bi potvrdili njegovo loše stanje, kao ni podatak da je pozitivan na korona virus, iako je test koji to potvrđuje rađen 1. aprila.

– U otpusnoj listi se navodi i da je pacijent zbog pogoršanja opšteg stanja preveden sa Klinike za infektivne bolesti, da je primljen u jako teškom stanju, i da se sve vreme održavalo jako teško opšte stanje pacijenta, što je potpuno netačno- naglašava se u prijavi. O tome svedoči i sam R.J. koji je 9. aprila dao izjavu za medije da je dr Lazić “potpuno stabilno”, i na društvenoj mreži postavio fotografiju kao dokaz.

Pre dolaska na Kliniku za anesteziju, Lazić je tri dana lečen na Klinici za infektivne bolesti, gde mu je, po navodima u prijavi, bio obezbeđen “adekvatan smeštaj, nega i terapija”, a njegovo stanje je “sve vreme bilo stabilno”. Prebačen je na Kliniku za anesteziju 10. aprila, “bespotrebno” i na insistiranje R.J. i D.Lj, navodi se u prijavi.

Trenutno bez komentara

Nemam komentar, rekla je juče za naš list Nina Vujošević, navodeći da joj je u gostima “par stotina ljudi iz Republike Srpske”, povodom naše molbe da dodatno pojasni podnošenje i sadržaj prijave. Direktor R.J. je kazao da će “vrlo rado” govoriti za Danas o ovoj temi, i da ćemo dogovoriti termin, ali da to nije bilo moguće u toku jučerašnjeg dana, iz objektivnih razloga. Uprava KC  nije odgovorila na naša pitanja vezana za eventualne propuste u lečenju Lazića, navodi Danas.

Novo izdanje knjige

Lazić prvobitno otpušten iz KC bez otpusne liste?

Lazićeva ćerka u prijavi navodi da je on, sa suprugom, koja je takođe zaposlena u KC, još 5. aprila bio hospitalizovan, nakon što je javio kolegi R.J. da je pozitivan na koronu i da se ne oseća dobro. Smešteni su na bivšoj Klinici za kardiologiju, u sobi “sa prljavim vešom, razbacanim polovnim stvarima, polomljenim krevetima, bez pokrivača, bez pletizmografa, sa monitorom koji ne radi, sa vrlo teškim pacijentima na kiseoniku bez monitoringa”. “Poražen ovakvim ophođenjem”, tražio je da njega i suprugu otpuste. Otpušteni su bez otpusne liste, po odobrenju R. J. i D.Lj, koji su im organizovali i sanitetski prevoz, navodi se u prijavi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije