Policijski čas od petka u 17.00 do utorka u 5 ujutru: Krizni štab u Nišavskom i Topličkom upravnom okrugu

Policijski čas ovog vikenda biće najverovatnije od petka u 17.00 časova do utorka u 5.00 satu ujutru, izjavio je za RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da će naredne sedmice penzionerima biti omogućeno kretanje da u tri dana nedeljno odnosno osam sati ukupno tokom policijskog časa.

Struka jednoglasna po pitanju molbe SPC

Na pitanje da li će struka odobriti molbu patrijarha Irineja da vernici prisustvuju uskršnjim liturgijama da će podržati život i stav lekara da nema kretanja tokom Uskrsa, ali da sveštenike sigurno neće hapsiti.

Stav struke po pitanju kretanja za Vaskrs je jednoglasan i potpuno jasan – bilo kakvo okupljanje i ponašanje koje će da poveća rizik za nastavak infekcije je nešto što je visok rizik za generalno zdravlje populacije, poručila je i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Formiran Štab za upravljanje krizom u Nišavskom i Topličkom upravnom okrugu

Inače, na inicijativu Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID–19 Vlada Srbije je odlučila da formira Štab za upravljanje krizom u Nišavskom i Topličkom upravnom okrugu.

Kako je saopštila Vlada Srbije, ovim štabom predsedavaće ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, a za članove su izabrani epidemiolozi prof. dr Darija Kisić Tepavčević i prof. dr Branislav Tiodorović, infektolog dr Miloš Korać, kao i članovi MUP-a, Ministarstva odbrane, BIA, i načelnici okruga.

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da je slučaj sa Gerontološkim centrom u Nišu, gde je zaraženo više od 140 korisnika, dodatno opterećenje kapaciteta KC Niš, ali i da će imati uticaja i na kapacitete zdravstvenog sistema Ćuprije, Paraćina, Aleksinca, Prokuplja i Leskovca, gde je virus mnogo aktivniji nego u ostalim delovima Srbije.

Kon je ukazao na to da se u Nišu i okolnim gradovima otkriva veći broj pozitivnih na koronavirus, u odnosu na broj testiranih, nego u drugim delovima Srbije, a da se u Vojvodini situacija smiruje.

U Vojvodini je, kako je istakao, ispod 10 odsto pozitivnih među testiranim dok u Nišu i drugim gradovima u okruženju ta brojka ide do blizu 50 odsto.

On je naveo da je u KC Niš 377 zdravstvenih radnika pozitivno na koronavirus i dodao da je u toj ustanovi trenutno 18 pacijenata na respiratoru i da su svi u rizičnom stanju.

Prisustvo virusa COVID – 19, zaključno sa danom 14.04.2020. godine potvrđeno je kod 208 korisnika i 30 zaposlenih u 12 ustanova socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih na teritoriji Republike Srbije.

Kon je naglasio da je dosta urađeno na pripremi društva vezano za epidemije i da će se vrlo verovatno u budućnosti na tome dosta raditi.

„Ovo je ozbiljna opomena. Moramo prvo da izađemo iz ovog, pa da razmišljamo o eventualnom drugom talasu. U svakom slučaju broj respiratora u odnosu na prethodni period značajno je uvećan.

„Mislim da je o tome dovoljno razmišljano i da će za drugi talas koji je obično niži od prvog, kapaciteti biti dovoljni“, istakao je Kon.

On je dodao i da ćemo imati niz testova koji će u međuvremenu biti urađeni tako da će moći da se pravilnije procenjuje koliko je stanovništva imunizirano.

„Pratićemo razvoj vakcine za budućnost, a vezano za terapiju pratiće je klinički lekari“, objasnio je Kon.

Imunolog Srđa Janković najavio je da će u Srbiji uskoro početi terapija krvnom plazmom u lečenju COVID 19.

„Antitela su jedan od mehanizama otpornosti uz specifične tzv. memorijske ćelije. I jedno i drugo sprečava da osoba koja je prebolela koronavirus ponovo oboli dugi niz godina, a možda i doživotno“, rekao je Janković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije