Pokrenuta „Inicijativa za zdravo i kreativno starenje“ u Nišu

Malo je starih koji se mogu pohvaliti dobrim zdravljem, materijalnim statusom i krreativnim aktivnostima u društvu. A u našoj zemlji, nažalost, ne postoji kultura starenja. Živimo u društvu koje je potpuno okrenuto mladima, a duh i telo koji u tom, populistički rečeno, trećem dobu podsećaju na mašineriju koja je zarđala, ne mogu da prate takvo ubrzanje.

Da starije ne bude tužnije

“Starije osobe se marginalizuju, guraju u stranu i ne koriste se u dovoljnoj meri resursi u znanju i iskustvu koje oni imaju. Društvo im ne pruža dovoljno kreativnih aktivnosti. Iako postoje organizacije za stare, osobe starije od 65 godina nisu osnažene da se i same pokrenu. Kako kažu, nemaju ni dovoljno informacija a ni prostora za neobavezna druženja sa svojim vršnjacima.“, kaže za Novinari Online, Ana Veljković, sociolog i član Udruženja „Nova mreža“ iz Niša, koje je sprovelo istraživanje o potrebama starih u lokalnoj zajednici.

GOP
Radionica o zdravim stilovima života i jačanju psihološkog imuniteta za stare sa članovima Gradske organizacije penezionera, Niš; Foto: Nova mreža

Zbog toga je u okviru Programa „Građanski aktivizam u zajednici“ pokrenut projekat koji se bavi zdravim i kreativnim starenjem „jer u praksi ne postoji programi osnaživanja starih osoba i borbe protiv stereotipa koji prate ovu demografsku grupu.“

inicijativa
Poster „Nova mreža“ Inicijativa za zdravo i kreatvino starenje, Niš

„Postoji konzervativan pristup ovom problemu kroz postojanje nekoliko domova za stare osobe izolovanih od zajednice, bez inicijative da one budu prihvaćene kao značajan resurs društva. I organizacije koje okupljaju stare se slažu da ne postoji održivi koncept zdravog i kreativnog starenja i podržavaju nas u ideji da promenimo pristup izolovanosti i njihove marginalizacije i osvestimo celokupno društvo o poboljšanju položaja starih, prvo u Nišu, a onda i šire.“, kaže psiholog i predsednica Udruženja „Nova mreža“, Branislava Jovanović.

Zdravstvene i psihološke radionice za stare

Nije neobično to da starije osobe odlazak u penziju doživljavaju kao prekid normalnog života. Poseban problem imaju stari ljudi koji prekinu radnu aktivnost, a nemaju nikakav hobi. Za novi period u životu oni ulaze potpuno nepripremljeni, kažu u Udruženju „Nova mreža“.

„Preko zdravstvenih i psiholoških radionica sa članovima Gradske organizacije penzionera, Kola srpskih sestara i veteranskog folklornog društva Studentskog kulturnog centra u Nišu pokušali smo da im u saradnji sa stručnjacima predočimo moderne tehnike za lični rast i razvoj i da kroz dramu u edukaciji zdravo i kreativno stare, kako bi, osnaženi, i u budućnosti učestvovali u svim sferama života.“, objašnjavaju aktivisti Udruženja „Nova mreža“.

memorandum
Potpisivanje Memoranduma o saradnji sa organizacijama koje okupljaju stariju populaciju; Foto Nova mreža, Niš

Sa svim učesnicima projekta potpisani su Memorandumi o saradnji kako bi i u budućnosti sarađivali i zajedničkim snagama radili na poboljšanju položaja starih u Nišu i šire.

Pozorišni performans „Izolacionisti“

„Sve to rezultiralo je i pozorišnim performansom „Izolacionisti“ u kome igraju starije osobe od 60 godina a koje okuplja glumica i rediteljka Maja Mitić.“

Pozorišni peformans uvršten je u zvanični program Nišvile Jazz festivala u Nišu i biće izveden u Vizantijskoj ulici u Niškoj tvrđavi i na taj način se jačala svest građana o potrebi poboljšanja položaja starih osoba u društvu.

poster
Pozorišni performans „Izolacionisti“, rediteljka Maja Mitić; Foto: Nova mreža

Cilj projekta „Inicijativa za zdravo i kreativno starenje“ koji se realizuje u okviru projekta „Podrška građanskom aktivizmu u zajednici“, koji je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a koji sprovode British Council i Trag fondacija je da se promoviše koncept zdravog starenja, za koji se zalaže Svetska zdravstvena organizacija, a kroz potpisivanje sporazuma sa relevatnim pojedincima i institucijama postavlja se platforma za dalje unapređenje uslova života najstarijih stanovnika.

Osim niških organizacija i institucija podršku „Inicijativi“ pruža i narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević koja predstavlja naše zaključke projekta u Skupštini Srbije.

„Javnim zagovaranjem i uključivanjem političkih subjekata postavljamo platformu za razgovore na temu demografskih promena, odnosno n starenje kao društveno, privredni i ekonomski izazov za Grad Niš i Republiku Srbiju. Ovim pristupom obezbeđujemo dostojanstvo starim ljudima kroz koncept „zdravog i kreativnog starenja“ kako bi se prevazišli sterotipi vezani za starenje a istovremeno povećala “iskorišćenost” potencijala (iskustva i znanja) starih osoba za društvenu dobrobit.„, zaključuju iz Udruženja „Nova mreža“ iz Niša.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije