Počela vakcinacija u Nišu: Prvih 100 doza za Gerontološki centar

Posle Beograda i Novog Sada, Fajzerove vakcine protiv Covid 19 stigle su danas u niški Gerontološki centar. Sa Instituta „Torlak“ pristiglo je prvih 100 doza za korisnike, a vakcinacija će biti završena do kraja dana.

Ministarka za rad i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević bila je u Nišu tokom dostavljanja prvog kontingenta vakcina.

„Vakcine sa Instituta Torlak su dopremljene i vakcinisaće se 100 korisnika koji su se dobrovoljno prijavili da dobiju vakcinu, a narednih dana i ostali koji su zainteresovani.“, kaže Kisić Tepavčević.

Ona je navela i da je napravljen detaljan plan distribucije vakcina po svim gerontološkim centrima u Srbiji, uz napomenu da su u svim tim ustanovama preduzete sve propisane mere za sprečavanje širenja epidemije, a od pre četiri nedelje snabdevene su i potrebnim količinama antigenskih testova.

„Najpre će biti vakcinisani korisnici gerontoloških centara i osoblje koje sa njima radi. Sledeći su zdravstveni radnici koji rade u kovid bolnicama, a zatim i hronični bolesnici sa različitim imunodeficijentnim stanjima. Zdrave osobe bez pridruženih oboljenja biće vakcinisane u nekim narednim fazama. Ideja je da se zaštite najugroženiji čime se povećava i kolektivni imunitet“, kaže Kisić Tepavčević.

kola
Foto: B.J./Novinari Online

Vakcinaciju korisnika u Gerontološkom centru obavljaju 3 lekara i 4 medicinske sestre iz Doma zdravlja.

Svaki pacijent dobija svoj vakcinalni karton na kojem će stajati osnovni podaci: ime i prezime, godište i anamneza. Vakcinacija je dobrovoljna i oni koji se odluče da prime vakcinu moraće i potpisom da potvrde svoj pristanak. Druga doza se prima nakon tri nedelje.

Ministarka je, odgovarajući na pitanje kako se oseća pošto je juče primila vakcinu protiv koronavirusa, rekla da nema neželjenih reakcija i da se pojavio blaži bol na mestu aplikacije, što je karakteristika kod gotovo svake vakcine.

 

Posle Nove godine nove količine vakcina

Prema najavama iz Ministarstva zdravlja u januaru stiže nova tranša od 78.000 doza vakcine, zatim u februaru 98.000, a u martu 114.000 doza.

Očekuje se da uskoro Agencija za lekove i medicinska sredstva izda dozvolu za rusku vakcinu „Sputnjik V“ i kinesku vakcinu i da će se tako obezbediti dodatne količine. Time će Srbija krenuti sa masovnijom vakcinacijom.

Operativni plan vakcinacije izradio je Institut Batut i u njemu se taksativno navodi kako će teći imunizacija.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Marija Stefanović: Ko to brani da se gazi trava u parku?

E ne razumem ovaj imperativ u našim gradskim parkovima:...

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Amber Alert: Podrška od Nišlijke koja je za malo izbegla zlostavljanje

Zbog toga što je kao jedanaestogodišnja devojčica umalo bila...

Najnovije