Počela kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Povodom obeležavanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, po drugi put pokreće kampanju #TičeMeSe, kako bi doprineo stvaranju društva koje ne toleriše nasilje prema ženama.

Ove godine kampanja je usmerena na podsticanje šire okoline da pruži podršku ženama koje su u situaciji nasilja u porodici ili u partnerskom odnosu. Kampanja #TičeMeSe obratiće se direktno komšinicama i komšijama, koji su često, i pre bliskih prijatelja i članova porodice, prvi svedoci toga da je žena izložena nasilju.

Podsećamo da je nasilje u porodici ozbiljan problem koji nesrazmerno više pogađa žene i devojčice, i da u Srbiji, u proseku, svakih 7 do 10 dana jedna žena bude ubijena u kontekstu nasilja u porodici.

Strepnja za sopstvenu i bezbednost dece, ekonomska zavisnost od partnera, strah od osude društva, samo su neki od razloga što žene ne govore o nasilju i ostaju u odnosu u kome su mu izložene.

U trenutnoj situaciji globalne zdravstvene krize, mere za sprečavanje širenja epidemije Covid-19 mogu predstavljati dodatnu prepreku da žene nasilje prijave i potraže odgovarajuću pomoć.

Tretiranje nasilja kao privatnog problema, odnosno nemešanje, nasilnici mogu da shvate kao potvrdu da imaju pravo da ga čine. Zato je za žrtve važno da znaju da u njihovoj blizini postoji neko kome mogu da se obrate za pomoć i podršku, kao i da se nasilnicima pošalje poruka da je njihovo ponašanje neprihvatljivo.

Nasilje u porodici ne utiče samo na neposredne žrtve, već i na njihovu decu, širu porodicu, i na celu zajednicu – tiče se svih nas. Tekst: Minja Bogavac Produkcija: Jovana Netković i Milica Batričević, u saradnji sa UNDP Serbia.

Nasilje nad ženama u fokusu svih naših institucija

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković poručila je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da borba protiv nasilja prema ženama u porodici ili partnerskog nasilja mora biti u fokusu svih institucija i u uslovima pandemije izazvane virusom Kovid 19 u kojoj se nalaze i Srbija i čitav svet.

Ona je navela da je usamljenost, ekonomska neizvesnost i ugroženost žena koje trpe nasilje dodatno pojačana u okolnostima pandemije i da je zato sada više nego ikada važno da žene koje trpe nasilje imaju svu podršku i zaštitu države.

„Zato apelujem i pozivam sve institucije društva da pojačaju svoje aktivnosti na suzbijanju nasilja, podršci žrtvama i ohrabrivanju da nasilje i nasilnike prijave. Danas, u ovim okolnostima kad je solidarnost svima potrebna, ta solidarnost je neophodna za one koji su ugroženi nasiljem. Nasilnici ne smeju da ostanu nekažnjeni i borba protiv pandemije ne sme da zaustavi našu borbu za društvo bez nasilja“, poručila je Gojković u saopštenju.

Ministarka ističe da je stigmatizacija žrtava nasilja problem sa kojim se žene suočavaju svakodnevno.

„Zato čitavo društvo mora da im pruži ruku podrške i pomogne da se razbiju predrasude i da jasno pošaljemo poruku da žene ne smeju da budu zlostavljane. Na isti način i žene iz sveta kulture i medija koje su bile ili su žrtve nasilja, bilo fizičkog ili psihičkog, moraju biti zaštićene od javne osude, neprimerenih reagovanja i drugih komentara koji bi mogli da pogoršaju njihovo stanje“, zaključuje Gojković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza

Coca-Cola sistem i UNDP inicijativom „Vlasina – čista ljubav“...

Gale proslavlja 65. rođendan sa velikim planovima za Old Timer Fest

Legendarni muzičar Goran Šepa, frontmen grupe Kerber, danas je...

Najnovije