Počela kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Povodom obeležavanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, po drugi put pokreće kampanju #TičeMeSe, kako bi doprineo stvaranju društva koje ne toleriše nasilje prema ženama.

Ove godine kampanja je usmerena na podsticanje šire okoline da pruži podršku ženama koje su u situaciji nasilja u porodici ili u partnerskom odnosu. Kampanja #TičeMeSe obratiće se direktno komšinicama i komšijama, koji su često, i pre bliskih prijatelja i članova porodice, prvi svedoci toga da je žena izložena nasilju.

Podsećamo da je nasilje u porodici ozbiljan problem koji nesrazmerno više pogađa žene i devojčice, i da u Srbiji, u proseku, svakih 7 do 10 dana jedna žena bude ubijena u kontekstu nasilja u porodici.

Strepnja za sopstvenu i bezbednost dece, ekonomska zavisnost od partnera, strah od osude društva, samo su neki od razloga što žene ne govore o nasilju i ostaju u odnosu u kome su mu izložene.

U trenutnoj situaciji globalne zdravstvene krize, mere za sprečavanje širenja epidemije Covid-19 mogu predstavljati dodatnu prepreku da žene nasilje prijave i potraže odgovarajuću pomoć.

Tretiranje nasilja kao privatnog problema, odnosno nemešanje, nasilnici mogu da shvate kao potvrdu da imaju pravo da ga čine. Zato je za žrtve važno da znaju da u njihovoj blizini postoji neko kome mogu da se obrate za pomoć i podršku, kao i da se nasilnicima pošalje poruka da je njihovo ponašanje neprihvatljivo.

Nasilje u porodici ne utiče samo na neposredne žrtve, već i na njihovu decu, širu porodicu, i na celu zajednicu – tiče se svih nas. Tekst: Minja Bogavac Produkcija: Jovana Netković i Milica Batričević, u saradnji sa UNDP Serbia.

Nasilje nad ženama u fokusu svih naših institucija

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković poručila je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da borba protiv nasilja prema ženama u porodici ili partnerskog nasilja mora biti u fokusu svih institucija i u uslovima pandemije izazvane virusom Kovid 19 u kojoj se nalaze i Srbija i čitav svet.

Ona je navela da je usamljenost, ekonomska neizvesnost i ugroženost žena koje trpe nasilje dodatno pojačana u okolnostima pandemije i da je zato sada više nego ikada važno da žene koje trpe nasilje imaju svu podršku i zaštitu države.

„Zato apelujem i pozivam sve institucije društva da pojačaju svoje aktivnosti na suzbijanju nasilja, podršci žrtvama i ohrabrivanju da nasilje i nasilnike prijave. Danas, u ovim okolnostima kad je solidarnost svima potrebna, ta solidarnost je neophodna za one koji su ugroženi nasiljem. Nasilnici ne smeju da ostanu nekažnjeni i borba protiv pandemije ne sme da zaustavi našu borbu za društvo bez nasilja“, poručila je Gojković u saopštenju.

Ministarka ističe da je stigmatizacija žrtava nasilja problem sa kojim se žene suočavaju svakodnevno.

„Zato čitavo društvo mora da im pruži ruku podrške i pomogne da se razbiju predrasude i da jasno pošaljemo poruku da žene ne smeju da budu zlostavljane. Na isti način i žene iz sveta kulture i medija koje su bile ili su žrtve nasilja, bilo fizičkog ili psihičkog, moraju biti zaštićene od javne osude, neprimerenih reagovanja i drugih komentara koji bi mogli da pogoršaju njihovo stanje“, zaključuje Gojković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Marija Stefanović: Ko to brani da se gazi trava u parku?

E ne razumem ovaj imperativ u našim gradskim parkovima:...

Tango ritam osvaja Niš: Zadovoljstvo hodanja u zagrljaju

Niška tango scena razvija se poslednjih 10 godina i...

Amber Alert: Podrška od Nišlijke koja je za malo izbegla zlostavljanje

Zbog toga što je kao jedanaestogodišnja devojčica umalo bila...

Najnovije