PETICIJA: Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga kao nekada

Pokret za decu Tri plus pokrenuo je ovih dana elektronsku peticiju pod nazivom „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga kao nekada“.

Peticija je pokrenuta zbog, kako navode, kašnjenja isporuke udžbenika, materijalno ugroženoj deci, trećem i svakom naredno rođenom detetu u svim školama širom Srbije od strane svih izdavača i distributera udžbenika.

„To je postalo uobičajeno za septembar i početak školske godine,iako je država izdvojila preko 500 miliona dinara shodno odluci Vlade Republike Srbije. Roditelji dece svih razreda, posebno prvaka, javili su se Udruženju Tri plus sa molbom da se ova septembarska farsa prekine i da Pokret za decu Tri plus apeluje kod nadležnih organa u ime svih višedetnih porodica. Pokret za decu Tri plus je reagovao obraćanjem nadležnima iz Ministarstva prosvete ali bez konkretnog odgovora đaci i ove godine sa kašnjenjem čekaju svoje knjige zbog izdavača i distributera knjiga kao glavnih krivaca.“, navode u Pokretu za decu „Tri plus“.

Pokret za decu "Tri plus"
Pokret za decu „Tri plus“

U ovom pokretu ističu da je „vreme da se uspostavi kontrola nad distribucijom udžbenika koja podrazumeva isporuku bar 15 dana pre početka školske godine.“

Vratiti vreme kada je knjiga bila ista u svim školama

„Knjige su imovina koja se nasleđuje i ukoliko bi đaci učili iz istih knjiga kao što su nekad mnoge generacije njihovih roditelja osim uštede budžeta učili bi decu i poštovanju tradicije da se knjiga čuva za brata, sestru, druga, sledećeg đaka. Učili bi decu da je knjiga najvredniji poklon koji možemo darivati i treba da je dostupan svima. Napomenućemo i važnu stavku da bi time i država uštedela finansijska sredstva koja izdvaja za kategoriju dece koja imaju pravo na besplatne udžbenike.“

Peticija je dostupna u online formi na sledećem linku.

„Jedan školski sistem – iste knjige za sve! Obrazovni sistem koji se zasniva na tome da naša deca uče iz udžbenika koje svaka škola bira sama za sebe napravio je haos, kako kod dece tako i kod roditelja. Zavod za udžbenike Republike Srbije je nekada bio jedini izdavač i sve knjige su bile iste za sve đake u Srbiji. Potpisivanjem peticije podržavate ideju da se vrati vreme kada su svi učili iz istih knjiga.“, navodi se u peticiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije