„Park znanja“ dobio bicikl koji proizvodi struju za radio, punjač i lampu

Dinamo bicikl kod koga se okretanjem pedala proizvodi struja koja pokreće radio, punjač za mobilni telefon i lampu postavljen je u dvorištu Regionalnog centra. Ovo je deveti eksponat u niškom “Parku znanja” za čiju izradu su se pobrinuli učenici i profesori ETŠ “Nikola Tesla”.

“Unutar kućišta na biciklu nalazi se zupčanik sa lancem preko kojeg se okretanjem pedala u drugom delu prenosi obrtaj koji dalje pokreće dinamo generator koji dalje puni litijum jonsku bateriju a ona napaja radio uređaj integrisan u volanu od bicikla, punjač za mobilni telefon i lampu. Dinamo bicikl koristi DC motor sa permanentim magnetima snage 300 W maksimalne struje 20 A, a zavisno od brzine okretanja pedala napon varira od 0 do 18 V”, kažu u Regionalnom centru.

Učenjem putem ovog i drugih eksponata u Parku, učenici prolaze kroz naučno – istraživački proces i dodatno se misaono i intelektualno angažuju. Ovakav način učenja dozvoljava im da pitaju, istražuju, kritički promišljaju, razrešavaju nedoumice i zajedno sa nastavnikom dolaze do rešenja.

Izradu eksponata omogućio je Centar za promociju nauke Beograd, a tehnički deo sprovela je Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ iz Niša. „Park znanja“ nalazi se u Ulici Pariske komune bb na Bulevaru Nemanjića.

Foto: D.M.

„Aktivnosti u Parku znanja“

U „Parku  znanja“  svi zainteresovani mogu videti kako izgledaju  „Paskalov tron“ (fakirova stolica), „Arhimedove beležnice“, „Magnetni tunel“ i „Galilejevo klatno“. Ovde je postavljen i Periodni sistem elemenata, kao i „Faradejev tunel“, solarni panel, SI školice i ispisanih 147 cifara broja Pi.

Nedavno je instalirana i „Botanička slagalica“ sa  interaktivnom  postavkom. Slagalica ima 16 kocki na kojima su fotografije i tekstovi o biljkama među kojima su retke i ugrožene vrste.

Park je otvoren aprila 2017. godine sredstvima kompanije NIS kroz projekat „Zajednici zajedno“.

Park je otvoren 2017. godine; Foto: Regionalni centar

Njegov osnovni cilj je da nastavnici prirodnih nauka časove drže na zanimljiv i kreativan način, a da se učenici kroz praktične zadatke i demonstraciju upoznavaju sa prirodnim pojavama.

Ovaj prostor za učenje dostupan je i svim zainteresovanim građanima koji kroz igru mogu da usvajaju nova znanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije