„Park znanja“ dobio bicikl koji proizvodi struju za radio, punjač i lampu

Dinamo bicikl kod koga se okretanjem pedala proizvodi struja koja pokreće radio, punjač za mobilni telefon i lampu postavljen je u dvorištu Regionalnog centra. Ovo je deveti eksponat u niškom “Parku znanja” za čiju izradu su se pobrinuli učenici i profesori ETŠ “Nikola Tesla”.

“Unutar kućišta na biciklu nalazi se zupčanik sa lancem preko kojeg se okretanjem pedala u drugom delu prenosi obrtaj koji dalje pokreće dinamo generator koji dalje puni litijum jonsku bateriju a ona napaja radio uređaj integrisan u volanu od bicikla, punjač za mobilni telefon i lampu. Dinamo bicikl koristi DC motor sa permanentim magnetima snage 300 W maksimalne struje 20 A, a zavisno od brzine okretanja pedala napon varira od 0 do 18 V”, kažu u Regionalnom centru.

Učenjem putem ovog i drugih eksponata u Parku, učenici prolaze kroz naučno – istraživački proces i dodatno se misaono i intelektualno angažuju. Ovakav način učenja dozvoljava im da pitaju, istražuju, kritički promišljaju, razrešavaju nedoumice i zajedno sa nastavnikom dolaze do rešenja.

Izradu eksponata omogućio je Centar za promociju nauke Beograd, a tehnički deo sprovela je Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ iz Niša. „Park znanja“ nalazi se u Ulici Pariske komune bb na Bulevaru Nemanjića.

Foto: D.M.

„Aktivnosti u Parku znanja“

U „Parku  znanja“  svi zainteresovani mogu videti kako izgledaju  „Paskalov tron“ (fakirova stolica), „Arhimedove beležnice“, „Magnetni tunel“ i „Galilejevo klatno“. Ovde je postavljen i Periodni sistem elemenata, kao i „Faradejev tunel“, solarni panel, SI školice i ispisanih 147 cifara broja Pi.

Nedavno je instalirana i „Botanička slagalica“ sa  interaktivnom  postavkom. Slagalica ima 16 kocki na kojima su fotografije i tekstovi o biljkama među kojima su retke i ugrožene vrste.

Park je otvoren aprila 2017. godine sredstvima kompanije NIS kroz projekat „Zajednici zajedno“.

Park je otvoren 2017. godine; Foto: Regionalni centar

Njegov osnovni cilj je da nastavnici prirodnih nauka časove drže na zanimljiv i kreativan način, a da se učenici kroz praktične zadatke i demonstraciju upoznavaju sa prirodnim pojavama.

Ovaj prostor za učenje dostupan je i svim zainteresovanim građanima koji kroz igru mogu da usvajaju nova znanja.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Film Nove mreže prikazan na Fažana media festu

Nakon premijere na otvaranju Nišville jazz teatarskog festivala, dokumentarni...

Uspeh negotinskih vinara – od snova i ljubavi do održive budućnosti

Na istoku Srbije, u neposrednoj blizini Negotina, smešten je...

Umrežavanjem do bolje komunikacije ekoloških udruženja sa lokalnom samoupravom

Formiranje mreže ekoloških udruženja pozitivan je i dobar iskorak...

SVE(T) na leđima žene-Mirjana Karanović na otvaranju Teatarskog festivala

Premijera dokumentarnog filma „ SVE(T)na leđima žene“ – o...