Otvoreni parkovi i šetališta. Uskoro javni saobraćaj, tržni centri i aerodromi

Od danas parkovi i šetališta mogu biti otvoreni, a oni koji se u njima nalaze moraju biti na odgovarajućem odstojanju i pridržavati se svih preporuka prevencije oboljenja. Dozvoljavaju se i treninzi na otvorenom, sa potpunim korišćenjem svih preporuka koje je Krizni štab utvrdio, saopšteno je na redovnoj konferenciji povodom epidemiološke situacije.

dr Branislav Tiodorović; Foto: press služba Vlade Srbije

„Videćemo naknadno šta se može učiniti za one sportove koji su u zatvorenom, a vrlo brzo će i ta odluka biti doneta“, najavio je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Sredinom maja i avio saobraćaj?

Od 4. maja obnavlja se međugradski saobraćaj, kao i gradski saobraćaj u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu, ali bez klimatizacije.

Od 8. maja rade i tržni centri, a od 11. maja i vrtići, uz dobru pripremu, dok će se avio-prevoz obnoviti od 18. maja.

Pokretanje avio-saobraćaja će biti moguće prema preporukama svetskih avio-agencija i uz sagledavanje epidemiološke situacije, rekao je Tiodorović, dodavši da će svi koji će početi da rade u narednom periodu morati da se dobro pripreme i da sprovedu sve mere i obaveze koje će propisati Ministarstvo zdravlja, Republička komisija za zarazne bolesti i Institut za javno zdravlje.

Restorani i kafići, kako je rekao, počeće sa radom takođe 4. maja, s tim što će na otvorenom prostoru u baštama biti potrebno držati socijalnu distancu i zaštitna sredstva, kao i u zatvorenom prostoru, uz poštovanje ostalih mera koje su i do sada važile za bilo koji zatvoreni prostor.

dr Srđan Janković; Foto: press služba Vlade Srbije

Janković: Dobijamo prvu rundu?

Imunolog Srđa Janković poručio je da smo na putu da dobijemo prvu rundu u borbi sa virusom, ako se uspešno bude sprovelo ublažavanje mera, ali je upozorio na to da tu borbu još nismo dobili i da ne treba da se opustimo.

„Što se tiče prirodnog uspostavljanja imuniteta, to je završni proces svake epidemije, ali nama nije bio cilj da to ubrzamo, jer bismo platili strahovit danak u ljudskim životima, već nam je cilj bio da ga usporimo“, rekao je on.

Upitan da li je moguće da virus sam nestane, on je rekao da postoji mogućnost da on postane sezonski patogen, zatim da prirodno nestane, ali da ta mogućnost nije velika.

Koronavirus se održava i prenosi i u uslovima visokih temperatura, te je za njegovo uginuće potrebna veća temperatura od 25 stepeni, ali uz vlažnost vazduha od 20 odsto, kao i značajan UV faktor, rečeno je na konferenciji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije