Otvara se još jedna kovid bolnica u Nišu: Posle protesta se očekuje veći broj pacijenata

Iako se manje ljudi javilo u dve kovid ambulante Doma zdravlja to ne znači da je epidemiološka situacija bolja. Naprotiv ona je nepovoljna, naročito ako uzmemo u obzir okupljanja zbog protesta prethodnih nekoliko dana zbog čega očekujemo veći broj pacijenata narednih dana, ocenjuje infektolog prof dr Žarko Ranković.

Nepovoljna epidemiološka situacija u Nišu

„U protekla 24 sata u dve kovid ambulante pregledano je 419 pacijenata, a 88-oro njih je moralo da snimi pluća, a 23-oje upućeno na dalju trijažu u Klinički centar Niš“, rekao je za TV Zonu plus, prof. dr Žarko Ranković, inače član Štaba za vanredne situacije u Nišu.

On je naglasio da još ima dovoljno mesta u Kliničkom centru Niš za kovid pacijente koji su sa celog područja jugoistoka zemlje.

„50 odsto pacijenata je iz Niša, a ostala polovina su iz drugih gradova i opština na području jugoistoka Srbije. Prema Kliničkom centru Niš gravitira oko 2.000 ljudi. Grad Niš i celokupan zdravstveni sistem je spreman za oko 910 do 920 pacijenata u Kliničkom centru Niš, ali ako bude bilo potrebe razmatramo otvaranje još jedne kovid bolnice“, objašnjava Ranković.

Ranković dodaje da to neće biti hala „Čair“ već da se razmišlja o zdravstvenom centru u Niškoj Banji.

„Ukoliko bude bilo potrebe razmatramo da nova kovid bolnica bude u Niškoj Banji. Još ne zna da li će to biti „Radon“ ili „Zelengora“ ali razmatramo ove opcije jer ćemo lečiti kovid pacijente kojima je potreban kiseonik odnosno one koji imaju lakše i srednje kliničke slike“, ističe Ranković.

U Kliničkom centru Niš trenutno je smešteno 277 pacijenata, a kod 105 njih potvrđeno je prisustvo virusa kovid-19.

„U Kliničkom centru Niš za poslednja 24 sata, preminuo je jedan pacijent sa potvrđenim virusom kovid -19. Među njima je dvoje dece koja su u stabilnom stanju. Šest kovid pozitivnih pacijenata priključeno je na aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u jako teškom opštem stanju“, kaže Ranković.

Lončar: Otvaraju se privremne kovid bolnice

Nakon sastanka s direktorima kovid bolnica ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio da se radi sve kako bi se pronašli novi kapaciteti zbog popunjenosti kapaciteta i ocenio da će, ako se nastavi sa ovolikim brojem zaraženih, “zdravstveni sistem biti u problemu”.

On je pozvao građane na jedistvo i poštovanje mera da bi zdravstveni sistem, kako je rekao, mogao da izdrži i svakom pruži adekvatnu pomoć.

Privremene bolnice koje će zbrinjavati kovid pacijente osim u Nišu biće otvorene i u „Čigoti“ na Zlatiboru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije