Orden Svetog Romana Đuniškog posthumno dodeljen doktoru Lazi

Srpski hirurg Miodrag Lazić posthumno je sinoć na Vidovdanskoj akademiji u Nišu odlikovan ordenom Svetog Romana Đuniškog Prvog stepena, najznačajnijim priznanjem Eparhije niške.

Episkop niški Arsenije orden Svetog Romana uručio je ćerki voljenog doktora Laze, kako su ga svi zvali, Nini Vujošević.

Orden Svetog Romana posthumno dodeljen doktoru Lazi
Orden Svetog Romana posthumno dodeljen doktoru Lazi: Foto: Eparhija niška

Uručujući orden episkop niški Arsenije je istakao da je doktor Miodrag Lazić, hirurg “napaćenog srpskog naroda”, najznačajnije priznanje te eparhije zaslužio “herojskim delovanjem, primernim vršenjem svog poziva i za ljubav prema srpskoj crkvi i narodu”.

Ćerka doktora Miodraga Lazića, Nina Vujošević kazala je da orden koji je dobio njen otac predstavlja simbol neverovatne priče o herojstvu u vremenu kada se zaboravljaju prave vrednosti.

„Ovaj orden je i podsetnik svima nama da sledimo njegov put. Da budemo humani, nesebični… Majke, pričajte deci o srpskim herojima! Srbi, gde god da ste, ne dajte svoje svetinje! Čuvajte svoje heroje od zaborava!…I vođeni naukom kneza Lazara – bolje da nas unuci mrtve pamte, nego sinovi žive zaborave!“

Nakon emitovanja inserta iz filma „Srce na dlanu“, koji je posvećen „hirurgu napaćenog srpskog naroda“, svoje potresne stihove u čast dr Lazića kazivao je književnik Bojan Vračar iz Istočnog Sarajeva, vođa grupe od oko sto dvadeset Srba koji su u Niš došli, kako bi odali poštu svom dr Lazi, kako su ga od milošte zvali.

Zatim je izveden Marš na Drinu, poslednja želja dr Lazića, koja je postala i simbol blažene uspomene na ovog velikog lekara i čoveka, u danima vanredne situacije, zbog virusa Kovid 19, koji je odneo život i dr Miodragu.

Ovogodišnji besednik Vidovdanske akademije bio je prof. dr Ivan Nikolić, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, koji je u svojoj besedi podsetio da je znanje ono najvrednije što možemo dati deci u školi i da je ono važnije od bilo kog papira koji nam to znanje priznaje.

Vidovdan
Vidovdanska akademija u Sabornom hramu u nišu; Foto: Eparhija niška

Usledilo je uručenje Vodavdanskih nagrada ovogodišnjim vitezovima znanja, a ove godine su se, pored đaka generacije iz svih osnovnih i srednjih škola iz Niša, ali i Gadžinog Hana i Svrljiga, našli i najbolji studenti svih fakulteta Univerziteta u Nišu.

Vidovdanskoj akademiji je, pored najboljih đaka i studenata, njihovih roditelja i profesora, monaštva i sveštenstva Eparhije niške i predstavnika niškog kulturnog i javnog života i akademske javnnosti, prisutvovao i veliki broj predstavnika gradskih institucija kao i delegacija prijatelja i poštovalaca lika i dela dr Miodraga Lazića iz Istočnog Sarajeva.

Vidovdanska akademija
Vidovdanska akademija; Foto: Eparhija niška

U programu ovogodišnje Vidovdanske akademije pored Vojnog orkestra Kopnene vojske Republike Srbije i velikog hora Niške crkveno-pevačke družine „Branko“, učestvovali su i Dečije-omladinski hor „Branko“, predvođen dirigentom gospođom Jovanom Mikić, Dečiji folklorni dramski ansambl „Branko“, koji predvodi umetnički rukovodilac gospođa Suzana Milovanović i Folklorno-igrački ansambl „Branko“, predvođen umetničkim rukovodiocem Vladicom Janoševićem.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije