Odliv mozgova bi sprečilo drastično povećanje zarada?

Kako bi pokušala da zaustavi masovno iseljavanje mladih i zadrži visokoobrazovane, Poljska se odlučila da njeni državljani mlađi od 26 godina, a takvih je oko dva miliona, koji zarađuju oko 1.650 evra mesečno, ne moraju da plaćaju porez na dohodak.

Takvo slično pravilo moglo bi uskoro da uvede i Hrvatska, koja takođe planira da ukine porez na dohodak za osobe do 25, a upola da smanji za one koji imaju između 25 i 30 godina, piše Politika.

35.000 ljudi godišnje napušta Srbiju   

Prošlogodišnje istraživanje Ministarstva prosvete pokazalo je da je od 11.013 studenata njih oko 25 odsto želelo da nastavi školovanje u inostranstvu, a 66 procenata akademaca imalo je ideju da nastavi život van zemlje.  

Srbiju napušta 104 stanovnika dnevno

„Gotovo polovina populacije od 15 do 29 godina želi da ode iz zemlje bez namere povratka.“, izjavio je prof. dr Dragan Lončar, prodekan za saradnju sa privredom sa Ekonomskog fakulteta.

Naši poslodavci i predstavnici sindikata sumnjaju da bi poreske olakšice mogle značajnije da spreče odliv mladih i visokoobrazovanih, jer se oni sele ne samo zbog visine prihoda, već i zbog nezadovoljstva ambijentom i odsustva perspektive. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije