Odliv mozgova bi sprečilo drastično povećanje zarada?

Kako bi pokušala da zaustavi masovno iseljavanje mladih i zadrži visokoobrazovane, Poljska se odlučila da njeni državljani mlađi od 26 godina, a takvih je oko dva miliona, koji zarađuju oko 1.650 evra mesečno, ne moraju da plaćaju porez na dohodak.

Takvo slično pravilo moglo bi uskoro da uvede i Hrvatska, koja takođe planira da ukine porez na dohodak za osobe do 25, a upola da smanji za one koji imaju između 25 i 30 godina, piše Politika.

35.000 ljudi godišnje napušta Srbiju   

Prošlogodišnje istraživanje Ministarstva prosvete pokazalo je da je od 11.013 studenata njih oko 25 odsto želelo da nastavi školovanje u inostranstvu, a 66 procenata akademaca imalo je ideju da nastavi život van zemlje.  

Srbiju napušta 104 stanovnika dnevno

„Gotovo polovina populacije od 15 do 29 godina želi da ode iz zemlje bez namere povratka.“, izjavio je prof. dr Dragan Lončar, prodekan za saradnju sa privredom sa Ekonomskog fakulteta.

Naši poslodavci i predstavnici sindikata sumnjaju da bi poreske olakšice mogle značajnije da spreče odliv mladih i visokoobrazovanih, jer se oni sele ne samo zbog visine prihoda, već i zbog nezadovoljstva ambijentom i odsustva perspektive. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Amber Alert: Podrška od Nišlijke koja je za malo izbegla zlostavljanje

Zbog toga što je kao jedanaestogodišnja devojčica umalo bila...

Na današnji dan oslobođen Niš: Od turske kasabe do modernog grada

Posle pet vekova vladavine Turaka, Niš je oslobođen 11....

ZOO kutak u Kamenici organizuje novogodišnja druženja sa Deda Mrazom

U susret novogodišnjim praznicima volonteri ZOO kutka u Kamenici...

Najnovije