ODBRANA SLOBODE Pokazala Snagu Srbije u Nišu (FOTO)

Pripadnici Vojske Srbije i MUP-a prikazali su državnom vrhu i brojnim stranim vojnim delagacijama, kao i desetinama hiljada građana u Nišu, da su u potpunosti osposobljeni za svaki izazov.

Vojno – policijska parada: Grmelo u čast pobede

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova „Odbrana slobode“, povodom Dana pobede, održan je u Nišu.

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić ocenio je današnji prikaz ocenom vrlo dobar.

Oficiri, podoficiri, vojnici, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, veliko vam hvala za ovaj veličanstveni dan. Na impresivan način obeležili smo Dan pobede, dan pobede nad fašizmom i još jedanput pokazali kako vraćamo dug onima koji su stvorili slobodu. Srbija je slobodna zemlja i nikome neće dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena. Na vas smo ponosni, vi ste ponos Srbije i vaš rad, trud, marljivost, opremljenost i obučenost ocenjujem sa vrlo dobro – rekao je predsednik Vučić i svoje obraćanje završio uzvikom – Živela Srbija.

Vučić: Čuvaćemo mir, ali smo spremni da se branimo ako bude trebalo; Foto: Ministarstvo odbrane
Vučić: Čuvaćemo mir, ali smo spremni da se branimo ako bude trebalo; Foto: Ministarstvo odbrane

U prikazu je učestvovalo više od 4.000 vojnika i policajaca, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova, a prethodile su mu višednevne pripreme i uvežbavanja.

Odgovoran za planiranje, organizovanje i izvođenje prikaza bio je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant prikaza bio je zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, a ispred MUP-a odgovoran je bio komandant Žandarmerije pukovnik policije Dejan Luković.

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova; Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Pozdravljajući prisutne general Simović je istakao da su učesnici prikaza „Odbrana slobode“ potomci slavnih predaka, ratnika koji su uvek branili svoje, poštovali tuđe i bili nesalomivi stub srpske državnosti i slobode.

„Danas srpski vojnici i policajci koračaju napred istim duhom borbenosti i junaštva, pobede i slave, kao njihovi preci, potpuno posvećeni vojnom i policijskom pozivu“, naglasio je general Simović.

Prikaz je započeo demonstracionim skokom pripadnika 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade iz helikoptera HT-40 sa visine od 2.000 metara, a zastavu Republike Srbije nosio je zastavnik Vladimir Kržalić, instruktor padobranstva prve klase.

Komanda komandanta prikaza „Jedinice za defile – napred“ najavila je nastup pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešelona, koje su činili pripadnici Vojske Srbije, MUP-a, veterani vojske i policije, a prikazan je i deo opreme i sredstava ratne tehnike Vojske Srbije i MUP-a.

Pešadijski ešelon; Foto: Ministarstvo odbrane
Pešadijski ešelon; Foto: Ministarstvo odbrane

Pešadijski ešelon

U sastavu pešadijskog ešelona bile su jedinice Vojske Srbije opremljene po Projektu 1500 i 1500+, kao i specijalna i posebne jedinice MUP-a opremljene najsavremenijim naoružanjem i opremom. Projekti se odnosi na opremanje specijalnih, protivterorističkih, izviđačkih i jedinica vojne policije najsavremenijim naoružanjem i opremom za izvršavanje najsloženijih zadataka u odbrani Republike Srbije.

Pešadijski ešelon činili su pripadnici brigada Kopnene vojske, jedinica Vojne policije, Specijalne brigade, Garde, Vojne akademije, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, Policijske brigade, Sektora za vanredne situacije, vojni veterani i veterani MUP-a Srbije. Komandant pešadijskog ešelona bio je brigadni general Slađan Stamenković, komandant 3. brigade Kopnene vojske.

Na današnjem prikazu mogao se videti i podešelon ratnih zastava jedinica Vojske, koje su nosili kadeti prve i druge godine Vojne akademije, među kojima je 100 zastava ratnih jedinica, od čega 50 pukovskih zastava iz Prvog svetskog rata, 25 zastava iz Drugog svetskog rata, kao i zastave jedinica koje su učestvovale u borbenim dejstvima u toku NATO agresije.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Ono što ovogodišnji prikaz u Nišu izdvaja od prethodnih, jeste nastup podešelona veterana. Reč je o vojnim veteranima, koji su učestvovali u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije i tokom agresije NATO alijanse na SR Jugoslaviju, koje je predvodio brigadni general u penziji Žarko Lazarević, kao i veteranima MUP-a koji su učestvovali u protivterorističkim dejstavima na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i odbrani zemlje od NATO agresije 1999. godine, predvođenim pukovnikom policije u penziji Draganom Simićem, nekadašnjim komandantom Odreda Žandarmerije u Nišu.

U okviru današnjeg prikaza ispred bine mogle su se videti zastave 37. mtbr, 125. mtbr, 549. mtbr, 63. padobranske brigade, 126. brigade VOJIN i 250. raketne brigade za PVD, koje su za izuzetne zasluge u odbrani od NATO agresije, odlikovane Ordenom narodnog heroja, a takođe i zastave Ministarstva unutrašnjih poslova i jedinica koje su učestvovale u prikazu.

Vozila MUP-a; Foto: Ministarstvo odbrane
Vozila MUP-a; Foto: Ministarstvo odbrane

Okupljeni na niškom bulevaru imali su priliku da vide i budućnost naše vojske i policije, pitomce najmlađe klase Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici i podešelon kadeta Vojne akademije, koji su činili kadeti završnih godina Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Zatim je nastupio podešelon Žandarmerije, a onda i podešelon konjanika MUP-a koji se nalaze u sastavu specijalističkog bataljona Policijske brigade.

U defileu su nastupili pripadnici 1, 2, 3. i 4. brigade Kopnene vojske, naoružani savremenim naoružanjem i opremom za dejstva danju i noću. Naoružani su puškama M-21 5,56 mm domaće proizvodnje, savremenim telekomunikacionim sredstvima kojima se u realnom vremenu vrši prenos informacija između elemenata borbenog rasporeda i zaštitnim prslucima MD-12.

Usledio je defile pripadnika 3. i 5. bataljona Vojne policije, koji su specijalno opremljeni i obučeni za izvršavanje vojnopolicijskih poslova i zadataka.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Nastupili su i podešelon 72. izviđačko-diverzantskog bataljona Specijalne brigade, čiji su pripadnici naoružani automatskim puškama SKAR, a u okviru Projekta 1500 opremljeni su novim kompletima zaštitne balističke opreme proizvođača „Jumko“ Vranje.

Nastupio je i Bataljon za protivteroristička dejstva naoružan automatskim puškama SKAR i pištoljima GLOK, zatim podešelon 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade čiji su pripadnici opremljeni savremenim optoelektronskim sredstvima MOSKITO i DSV-12, zatim i pripadnici drugog podešelona 63. padobranske brigade, naoružani automatskim puškama Hekler i Koh i podešelon Komandnog bataljona Specijalne brigade.

Usledio je nalet grupe helikoptera Gama i helikošptera Mi-35 sa posadama iz Ruske Federacije.

Podešelon Garde u koloni prikaza sačinjavali su pripadnici Gardijskog bataljona i 25. bataljona Vojne policije.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Usledili su podešeloni Žandarmerije, Policijske brigade, Specijalne antiterorističke jedinice i Interventna jedinica policije. Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a izvršava najsloženije bezbednosne zadatke visokog rizika u suprotstavljanju terorizmu, kao i druge poslove i zadatke, a opremljena je najsavremenijim naoružanjem i opremom domaće i strane proizvodnje i balističkom zaštitnom opremom strane proizvodnje.

Usledio je nalet grupe helikoptera MUP-a predvođen helikopterom S-76 Sikorski u pratnji helikoptera Bel 212 i Gazela.

Poslednji podešelon u pešadijskom ešelonu činili su pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a, koji osim osnovnih vatrogasno-spasilačkih jedinica, ima i specijalističke timove za spasavanje u slučaju zemljotresa, poplava, saobraćajnih nesreća i spasavanje u slučaju tehničko-tehnoloških i udesa sa opasnim materijama.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Nebom iznad Niša u tim trenucima nadletali su helikopteri Vojske Srbije Mi-8, Mi-17, Gama i Gazela.

Motorizovani ešelon

Usledio je motorizovani ešelon, koji su činila vozila i sredstva ratne tehnike na upotrebi u jedinicama Vojske Srbije, MUP-a i sredstva u razvoju koja svojim kapacitetima razvija Odbrambena industrija Srbije, a kojim je komandovao brigadni general Zoran Nasković, komandant 1. brigade Kopnene vojske.

U okviru podešelona motocikala BMW, predstavljeno je i 12 motocikala koji su odnedavno u sastavu Garde Vojske Srbije i devet iz MUP-a, namenjenih za izvršavanje poslova i zadataka regulisanja saobraćaja i saobraćajnog obezbeđenja visokih zvaničnika.

Sledio je i podešelon kvadova DINLI MUP-a Srbije namenjenih za patrolne delatnosti, snajperska dejstva, potere, kao i zadatke koji zahtevaju brze manevre jedinica.

Zatim je sledio nastup borbenih vozila Vojne policije namenjenih za izvršavanje vojnopolicijskih zadataka, naoružanih mitraljezom kalibra 7,62 mm, kao i specijalnih višenamenskih motornih vozila HAMER, terenskog vozila visoke prohodnosti čija je osnovna namena podrška i zaštita konvoja.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Peti podešelon sačinjavali su protivoklopna lansirna oruđa M-83, čija je osnovna namena izvođenje protivoklopnih dejstava na daljinama do tri kilometra, naoružanih protivoklopnim vođenim raketama MALjUTKA.

U sastavu podešelona artiljerijskih jedinica prodefilovale su top-haubice NORA 152 mm i topovi 130 mm, kojima je opremljena Mešovita artiljerijska brigada. Zatim je prošao podešelon Samohodnih višecevnih lansera raketa OGANj, artiljerijskog raketnog oruđa namenjenog za neutralisanje prostornih ciljeva.

Danas se u Nišu mogao videti i podešelon 250. raketne brigade iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i PVO, sa vozilima za dotur i postavljanje raketa na lansirnu rampu raketnog sistema NEVA, sa raketama kojima su tokom NATO agresije 1999. godine oboreni avioni F-117 i F-16, kao i vozila za prevoz i pretovar raketa KUB.

U okviru motorizovanog ešelona bio je i podešelon savremenih radio i radio-relejnih sredstva telekomunikacija i mobilnih telekomunikaciono-informatičkih i komutacionih sistema, kao i podešelon transportnih sredstava predvođen motornim vozilom FAP 3240.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Nastupio je podešelon nove generacije artiljerijskih oruđa, koga su činili oruđa NORA 155 mm B-52, koja se nalazi u naoružanju jedinica Vojske Srbije i oruđa ŠUMADIJA i ALAS, koja svojim karakteristikama zadovoljavaju zahteve savremenih artiljerijskih oruđa. Na začelju podešelona bila su logistička vozila za snabdevanje oruđa NORA B.

Usledila su sredstva iz razvoja među kojima su oklopna borbena vozila točkaši LAZAR 3, komandno-izviđačka oklopna vozila, bespilotna letilica PEGAZ i druga.

Avioni LASTA nadleteli su ešelone na niškom bulevaru, a zatim i avioni Supergaleb G-4.

Nastupio je i podešelon policijskih terenskih vozila LENDROVER, terenskih vozila TOJOTA LEND KRUZER, podešeloni policijskih borbenih i oklopnih vozila LAZAR i MILOŠ i podešelon transportnih kombi vozila marke FIAT DUKATO.

Nebom su preleteli avioni ORAO.

Vojno-policijska parada u Nišu; Foto: Ministarstvo odbrane
Vojno-policijska parada u Nišu; Foto: Ministarstvo odbrane

A u koloni su prošla Borbena vozila pešadije Vojske Srbije naoružana raketama MALjUTKA, topom 20 mm i spregnutim mitraljezom. U toku je njihova modernizacija.

Na začelju motorizovanog ešelona moćno je maršovao podešelon 51 tenka M-84 ispred kojih je išao modernizovani tenk T-72 ruske proizvodnje sa posadom iz Oružanih snaga Ruske Federacije, kojim će u narednom periodu biti opremljene i jedinice Vojske Srbije.

Vazduhoplovni ešelon

Komandant vazduhoplovnog ešelona bio je pukovnik Aleksandar Piposki, pomoćnik komandanta RViPVO za operacije, pilot na avionu MiG-29, koji su na kraju preleteli kolonu prikaza. Tokom prikaza mogli su se videti helikopteri Gama, Gazela, Mi35M, Mi-8, Mi-17, helikoptera MUP-a S-76 Sikorski i Bel 212, školski avioni LASTA, avioni Supergaleb G-4, ORAO i MiG-29.

Završni deo prikaza obeležio je atraktivni prikaz uvežbanosti strojevih radnji – egzercira Garde Vojske Srbije, koje je izvelo 25 gardista uz kompoziciju „Opraštanje slovenske žene“ koju je komponovao Vasil Atapkin, a pod komandom komandira egzercira poručnika Predraga Kruševca.

Vojno-policijska parada u Nišu; Foto: Ministarstvo odbrane
Vojno-policijska parada u Nišu; Foto: Ministarstvo odbrane

Na prikazu u niškom Bulevaru Nikole Tesle nastupio je i Reprezentativni orkestar Garde, Vojni orkestar Niš i počasna četa Garde za doček predsednika Republike Srbije, a nastupe ešelona aplauzima su ispratili mnogobrojni građani Niša i okoline koji su prisustvovali prikazu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije