Od sada testiranje na virus korona i na lični zahtev: Cena 6.000 dinara

Testiranje na lični zahtev građana počinje u petak 22. maja, a brisevi se uzimaju u institutima i zavodima za javno zdravlje, ali i domovima zdravlja.

Test na lični zahtev košta 6.000 dinara, uplaćuje se na jedinstveni žiro račun koji se može naći na sajtu Ministarstva zdravlja – stranici covid19, sajtu RFZO

Primer uplatnice, RFZO
Primer uplatnice, RFZO

Procedura je takva da građani prvo uplate novac na žiro račun, a zatim testiranje, odnosno uzimanje brisa iz grla i nosa mogu obaviti u najbližem institutu, zavodu ili domu zdravlja. 

Pravo na besplatno testiranje, o trošku države, imaju svi građani sa simptomima na Covid-19, koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, ali i oni koji odlaze na operacije i određene intervencije poput bronhoskopije. 

Besplatno testiranje je omogućeno svim studentima ili maloletnicima koji putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju ulaz bez prethodno urađenog PCR testa.

Nema testiranja za ovih pet zemalja, samo merenje temperature

Od početka juna biće ukinuti testovi za ulazak u države koje su važne turističke destinacije, naše destinacije. Za odlazak u Grčku, Tursku, Crnu Goru, Bugarsku, pa čak i Egipat, neće biti potrebno testiranje.

Meriće se temperatura, poštovaće se fizičko distanciranje kako bi turizam, kao takav, zaživeo u punom obliku, rekao je Aleksandar Seničić direktor JUTE (Nacionalna asocijacija turističkih agencija).

Stavovi građana o epidemiji virusa korona (COVID-19)
Covid 19; ilustracija

Hotelijeri preduzimaju mere zaštite: Nema švedskog stola

On je istakao da se još ne zna mnogo o korona virusu, ali da je bitno da se poštuju sve mere.

„Bitno je da vodimo računa, o smeštajnim objektima da li će se puniti do kraja. Švedski sto je ove godine kao takav nemoguć zbog okupljanja velikog broja ljudi. Doručak će biti služen standardno za stolovima, a ono što može da predstavlja problem jeste smanjen kapacitet hotela ili smanjen obim prevoznih sredstava“, dodao je Seničić.

Karantin i putno osiguranje?

Seničić je objasnio i šta može da se desi ukoliko se razbolite i dobijete temperaturu na letovanju.

„Nije novost da putno zdravstveno osiguranje ne pokriva neke vrste lečenja od nekih virusa. Ne postoji osiguranje koje zbog proglašene pandemije pokriva ovu vrstu bolesti. Važno je da turisti znaju da standardna polisa osiguranja pokriva kompletnu negu do momenta kada se dijagnostifikuje da imate korona virus, čak i testiranje koje bi se obavilo na licu mesta“, rekao je Seničić.

Ako se ispostavi da ste pozitivni, ostaje još da se utvrdi da li ćete biti deportovani u karantin u svoju zemlju, ili ostajete na trenutnoj destinaciji.

„Postoji još procedura koje treba da se uspostave. Da li će turista biti vraćen u svoju zemlju u karantin ili će se to sprovoditi na destinaciji na kojoj se nalazi, mislim da je to verovatnije, da će biti u karantinu u zemlji u kojoj se nalazi“, istakao je Seničić.

Cene apartmana i hotela

O ceni smeštaja u Grčkoj za ovu godinu Seničić je rekao da nema informacija da su aranžmani poskupeli.

„Ono što je prodato pre epidemije, time raspolažemo. Cene koje su bile u tom trenutku, u februaru i martu bile su kao i prošle godine. Veliki broj aranžmana je uplaćen kada su bili jeftiniji nego u samoj sezoni. Nisu više cene, a verovatnoća je da će doći do pada cena kada je reč o hotelskom i apartmanskom smeštaju“, zaključio je on.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Plaža Banjica u Ostrovici spas od tropskih vrućina

Na dvadesetak kilometara od Niša u selu Ostrovica na...

Anketa: Kakve su ekološke potrebe građana u Nišu

Kolika je informisanost o pitanjima zaštite životne sredine i...

Najnovije