Od Horgoša do Preševa autoputem: Otvoren južni krak Koridora 10

Glavna deonica Koridora 10 je završena. A od večeras od 20 sati, autoputem voziće se od granica Mađarske i Hrvatske, do Severne Makedonije.

Na ukupno 26,3 km, na veoma teškom terenu, savladano je uspešno devet velikih kosina, izgrađena petlja Predejane, dva tunela Predejane i Manajle ukupne dužine 2,8 km i 36 mostova. Regulisano je i šest kilometara korita Južne Morave.

Od Horgoša do Preševa autoputem

Trasa autoputa kroz Grdeličku klisuru najteža je deonica južnog kraka Koridora 10, a njena vrednost je 350 miliona evra.

Stručnjaci su saglasni da je izgradnja saobraćajnice kroz Grdeličku klisuru najkomplikovaniji projekat kod nas, ali i u Evropi, zbog geologije.

Na tim deonicama ugrađeno je 250.000 tona asfalta, sklonjeno 650.000 kubika kamena. Južni krak Koridora 10 u Srbiji je dug 74 kilometara, a radovi na najtežoj deonici u Grdeličkoj klisuri trajali su pet i po godina.

Tokom leta biće završen i istočni krak Koridora 10, na kojem se radi na još nekoliko kritičnih tačaka, a do kraja juna biće pušteno u saobraćaj i 103 kilometra auto-puta od Obrenovca do Čačka.

Svečano otvaranje deonice autoputa na južnom kraku Koridora 10

Od danas brže do Grčke; Foto: budućnostsrbijeav, Instagram, printscreen
Od danas brže do Grčke; Foto: budućnostsrbijeav, Instagram, printscreen

Poslednja deonica autoputa na južnom kraku Koridora 10 kroz Srbiju otvorena je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Večeras od 20 sati autoput otvoren za saobraćaj.

Predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministarka Zorana Mihajlović i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik obišli su kosinu 2, koja je izazivala mnogo problema građevincima, nakon čega su članovi vlade i predstavnici medija obišli deonicu otvorenim autobusima. 

Predsednik Srbije poručio je da je ovo dan za istoriju.

Vučić je dodao da su budućnost kvalitetne i bezbedne saobraćajnice, nova radna mesta, investicije i ostanak ljudi u svojim rodnim mestima.

„Most Vrla je najlepši projekat na prostorima bivše Jugoslavije! Zahvalan sam i srećan što sam predsednik zemlje koja je uspela da se izbori sa stvarima sa kojima pre nismo uspeli da se izborimo.“, naveo je predsednik Srbije u poruci objavljnoj uz kraći video snimak sa te deonice Koridora 10.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije