Od Horgoša do Preševa autoputem: Otvoren južni krak Koridora 10

Glavna deonica Koridora 10 je završena. A od večeras od 20 sati, autoputem voziće se od granica Mađarske i Hrvatske, do Severne Makedonije.

Na ukupno 26,3 km, na veoma teškom terenu, savladano je uspešno devet velikih kosina, izgrađena petlja Predejane, dva tunela Predejane i Manajle ukupne dužine 2,8 km i 36 mostova. Regulisano je i šest kilometara korita Južne Morave.

Od Horgoša do Preševa autoputem

Trasa autoputa kroz Grdeličku klisuru najteža je deonica južnog kraka Koridora 10, a njena vrednost je 350 miliona evra.

Stručnjaci su saglasni da je izgradnja saobraćajnice kroz Grdeličku klisuru najkomplikovaniji projekat kod nas, ali i u Evropi, zbog geologije.

Na tim deonicama ugrađeno je 250.000 tona asfalta, sklonjeno 650.000 kubika kamena. Južni krak Koridora 10 u Srbiji je dug 74 kilometara, a radovi na najtežoj deonici u Grdeličkoj klisuri trajali su pet i po godina.

Tokom leta biće završen i istočni krak Koridora 10, na kojem se radi na još nekoliko kritičnih tačaka, a do kraja juna biće pušteno u saobraćaj i 103 kilometra auto-puta od Obrenovca do Čačka.

Svečano otvaranje deonice autoputa na južnom kraku Koridora 10

Od danas brže do Grčke; Foto: budućnostsrbijeav, Instagram, printscreen
Od danas brže do Grčke; Foto: budućnostsrbijeav, Instagram, printscreen

Poslednja deonica autoputa na južnom kraku Koridora 10 kroz Srbiju otvorena je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Večeras od 20 sati autoput otvoren za saobraćaj.

Predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministarka Zorana Mihajlović i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik obišli su kosinu 2, koja je izazivala mnogo problema građevincima, nakon čega su članovi vlade i predstavnici medija obišli deonicu otvorenim autobusima. 

Predsednik Srbije poručio je da je ovo dan za istoriju.

Vučić je dodao da su budućnost kvalitetne i bezbedne saobraćajnice, nova radna mesta, investicije i ostanak ljudi u svojim rodnim mestima.

„Most Vrla je najlepši projekat na prostorima bivše Jugoslavije! Zahvalan sam i srećan što sam predsednik zemlje koja je uspela da se izbori sa stvarima sa kojima pre nismo uspeli da se izborimo.“, naveo je predsednik Srbije u poruci objavljnoj uz kraći video snimak sa te deonice Koridora 10.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Film Nove mreže prikazan na Fažana media festu

Nakon premijere na otvaranju Nišville jazz teatarskog festivala, dokumentarni...

Uspeh negotinskih vinara – od snova i ljubavi do održive budućnosti

Na istoku Srbije, u neposrednoj blizini Negotina, smešten je...

Umrežavanjem do bolje komunikacije ekoloških udruženja sa lokalnom samoupravom

Formiranje mreže ekoloških udruženja pozitivan je i dobar iskorak...

SVE(T) na leđima žene-Mirjana Karanović na otvaranju Teatarskog festivala

Premijera dokumentarnog filma „ SVE(T)na leđima žene“ – o...