Od DANAS probni POPIS STANOVNIŠTVA: Kakva pitanja da očekujete?

U 51 gradu i opštini u Srbiji danas je počeo probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava, a koji će trajati do 30. aprila u ponoć.

Probnim popisom biće obuhvaćeno oko 20.000 domaćinstava i 50.000 ljudi, i on se sprovodi kako bi sve bilo testirano i spremno za glavni, sveobuhvatni popis, planiran za april 2021. godine.

U 51 gradu i opštini građani će moći da pošalju podatke elektronskim putem

U odnosu na poslednji popis iz 2011. godine, probni popis će se prvi put raditi na elektronskom obrascu, uz pomoć laptopova, a druga novina je mogućnost samopopisa preko interneta koju imaju građani Beograda, Novog Sada i Niša, tokom prvih sedam dana aprila.

Kako su izgledali prethodni popisi u Srbiji pogledajte OVDE.

Planirano je da tu mogućnost iskoristi 13.000 ljudi i 5.000 domaćinstava, a građani su dobili pisma sa osnovnim informacijama o probnom popisu, veb adresom preko koje se samopopisuju, verifikacionim kodom i naznakom da to mogu da učine do 7. aprila.

Ukoliko građani to ne učine iz bilo kog razloga, na njihova vrata će doći popisivači.

Kako izgledaju pitanja iz probnog popisa?

Građani bi trebalo da odgovore na sva pitanja, osim na ona koja se odnose na veroispovest i nacionalnost, ali i na stepen invaliditeta.

Probnim popisom obuhvaćene su osnovne informacije o stanovništvu – domaćinstvima, stanovima, a koje podrazumevaju demografska pitanja, migratorna, set etnokulturalnih i obrazovnih informacija, kao i pitanja koji se tiču osoba sa invaliditetom – sastavljena u skladu s propisima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Vašingtonskom grupom.

Pred građanima će biti i pitanja poput onih ko živi u domaćinstvu, kada je napravljena zgrada, od kog materijala, da li ima lift, na kom spratu je stan, da li ima vodovod, kanalizaciju…

Migratorni blok podrazumeva pitanja – da li ste se selili, da li oduvek živite tu, da li ste živeli u inostranstvu, koliko dugo, zašto ste se vratili, da li imate državljanstvo Srbije, neke druge zemlje, objasnili su u Republičkom zavodu za statistiku.

Među pitanjima su i ona o bračnom statusu, broju dece, školskoj spremi, korišćenju računara …

Set ekonomskih obeležja podrazumeva pitanja – da li radite, da li ste bili sprečeni da radite, iz kog razloga, da li ste nezaposleni, penzioner, gde vam je firma itd.

Projektovana cena probnog popisa je 280.000 evra, a sredstva su obezbeđena iz IPA fondova EU.

Sprovodiće ga 85 popisivača koji će, kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe, imati obeležja Republičkog zavoda za statistiku – vidno istaknuto odbrenje za rad, fotografiju i broj lične karte.

Uz sve mere predostrožnosti, građani će svakog dana od 8 do 20h moći da provere ime i prezime popisivača, pozivajući info centar na telefon 011 2403 266.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije