Očekivani životni vek novih generacija sve kraći, a najkraći u Vojvodini

Oni koji danas imaju 67 godina živeće u proseku 82 godine, a oni koji su rođeni pre dve godine živeće mnogo kraće – u proseku 76 godina u Beogradu i 72 godine u Vojvodini.

Ovo pokazuju najnoviji podaci Evropskog statističkog zavoda o životnom veku u evropskim zemljama.

Istraživanje za Srbiju pokazuje i da će žene u obe pomenute kategorije živeti duže od muškaraca i to u zavisnosti od regiona – ali u proseku od dve do pet godina, prenosi Blic.

Kada se govori o deci rođenoj 2018. godine, istraživanje pokazuje da će ona najduže živeti u Beogradu (76,3 godine), a najkraće u Vojvodini (75,2 godine). Кod muškaraca se ono kreće u rasponu od 74,4 godine u Beogradu do 72,5 godina u Vojvodini, a kod žena od 79,4 godina u Beogradu do 77,7 u Južnoj i Istočnoj Srbiji.

S druge strane, oni koji su rođeni 1953. godine (i koji su u 2018. imali 65 godina), očekuje se da će u proseku živeti između 16,8 godine u Beogradu i 15,5 godina u Vojvodini.

Stanovnici EU koji su doživeli 65 mogli su da očekuju da žive, u proseku, još 20 godina. Dakle do 85 godine. Najdužem životu su mogli da se nadaju u Madridu, do 88 i isto tako u Parizu.

S druge strane, najkraći život nakon 65 očekivan je u dva regiona u Bugarskoj, 80 godina.

Među 10 regiona sa najdužim očekivanim trajanjem života kod žena svi su bili u Španiji ili Francuskoj. Španska prestonica ima najduže očekivanje trajanja života žena (88,1 godina).

Grupa međunarodnih istraživača sa Harvarda otkrili su da pet zdravih životnih navika mogu da obezbede kvalitetniji i duži život za najmanje 14 godina kada je reč o ženama ili 12 godina ukoliko govorimo o muškarcima.

Te zdrave navike uključuju biljnu ishranu i ishranu sa manjim procentom masnoća. Umereno vežbanje od nekoliko sati sedmično i održavanje zdrave telesne težine, takođe doprinosi dobrom zdravlju. Zatim izbegavanje pušenja i konzumiranje ne više od jednog alkoholnog pića dnevno za žene, a dva za muškarce.

Najnovije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Film Nove mreže prikazan na Fažana media festu

Nakon premijere na otvaranju Nišville jazz teatarskog festivala, dokumentarni...

Uspeh negotinskih vinara – od snova i ljubavi do održive budućnosti

Na istoku Srbije, u neposrednoj blizini Negotina, smešten je...

Umrežavanjem do bolje komunikacije ekoloških udruženja sa lokalnom samoupravom

Formiranje mreže ekoloških udruženja pozitivan je i dobar iskorak...

SVE(T) na leđima žene-Mirjana Karanović na otvaranju Teatarskog festivala

Premijera dokumentarnog filma „ SVE(T)na leđima žene“ – o...