Novi zakon: Srbija dobija komunalnu miliciju po opštinama u novim uniformama

Poslanici počeli raspravu o Predlogu zakona o komunalnoj miliciji

Novo zakonsko rešenje omogućiće opštinama da, u saradnji sa policijom, preuzmu i realizuju sopstveni deo odgovornosti za komunalni red u opštini i za bezbedno i uređeno životno okruženje građana.

Naziv komunalne policije se menja u komunalnu miliciju

S obzirom na to da pravo na upotrebu naziva „policija“, ima isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane, predloženo je da se naziv „komunalna policija“, izmeni u „komunalna milicija“.

Predloženim zakonom komunalna milicija dobila bi i nekoliko novih ovlašćenja kako bi se unapredila njihova odgovornost o komunalnom redu u opštinama.

Ukoliko lokalne samouprave imaju finansijsku mogućnost da zaposle komunalne milicijace, ova služba će biti organizovana po opštinama.

Posao komunalnih milicajaca biće da pomognu u otkrivanju, sprečavanju prekršaja komunalnog reda, ali i preventivnom delovanju.

“Na ovaj način opštine će moći u saradnji sa policijom da preuzmu odgovornost za komnunalni i drugi red u opštinama, kao i za bezbedno i uređeno okruženje stanovnika u lokalnim  zajednicama“ , rekao je Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Skupštini Srbije.

On navodi da će komunalna milicija asistirati lokalnim javnim službama i preduzećima, na primer građevinskoj inspekciji kada treba da zatvori neko bespravno gradilište ili ekološkom inspektoru koji pokušava da spreči neko zagađenje. Navodi da će komunalna milicija ubuduće kontrolisati primenu zakona kojim se uređuje upotreba državnih simbola, osim u odnosu na državne organe, organe teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave.

Ovim zakonom, kako je naveo ministar uređuje se i postupanje prema maloletnicima, a njime se uvode i dva nova ovlašćenja – prikupljanje obaveštenja u cilju otkrivanja prekršaja i njihovih učinilaca, ali i zaustavljanje i pregledanje vozila, naročito nelegalnih taksi vozila i vozila koja prevoze zemlju ili šut.

Komunalni milicionari će moći da snime dokaze o komunalnom prekršaju, ali i da pišu prekršajne naloge , a  novim zakonom definisaće se kazne za fizičko lice od 10.000 dinara, ako plati u roku od osam dana onda je 5.000, a ako to lice smatra da nije krivo, onda će po tom slučaju postupati nadležni sud.

Pripadnicima komunalne milicije biće omogućen rad u civilu izuzetno i isključivo po pisanom nalogu načelnika  komunalne milicije i samo za poslove iz nadležnosti komunalne milicije, a biće uvedeni i strožiji kriterijumi za njihovo zapošljavanje u pogledu psihofizičke sposobnosti.

Ružić je naveo je da će u naredne tri godine svaka lokalna samouprava koja ima komunalnu miliciju samostalno odrediti izgled i boju uniforme koja treba da sadrži lokalne specifičnosti, a koja će se razlikovati od policijske uniforme.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Preporučujemo

Značaj 8. marta: Borba za ravnopravnost i podsećanje na neplaćeni rad žena

Međunarodni dan žena ne predstavlja samo priliku za slavlje...

Uspešno završen još jedan krug CeraVe Days projekta na fakultetima u Srbiji

Realizovano više od 700 besplatnih pregleda dermatologa, 250 studenata...

Ratni pakao u Tel Avivu: Niška rukometašica svedoči o dramatičnim trenucima

Mlada sportistkinja vratila se kući nakon granatiranja Ratni užasi koji...

Najnovije